Erişilebilirlik

İsrail ve İran Nükleer Silah Konferansına Katıldı


İran P5+1 olarak tanınan Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya ile Perşembe ve Cuma günleri Cenevre’de yeni bir tur görüşme yapacak
İran P5+1 olarak tanınan Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya ile Perşembe ve Cuma günleri Cenevre’de yeni bir tur görüşme yapacak
Diplomatlar bölgesel rakiplerin arasında bu tür bir toplantının ender gerçekleştiğine dikkat çekerken, İsviçre’nin Montreux kenti yakınlarındaki Glion köyünde gerçekleşen toplantı hakkında ayrıntı vermedi. İsrailli bir yetkili ülkelerin konuyla ilgili duruşlarını sergilemek üzere temsilci yolladığını, ancak İsrail’in İranlı ve Arap delegelerle doğrudan iletişime girmediğini söyledi.

Bir Arap diplomat ise önemli olanın, İsrail’le İran’ın toplantıya katılmış olması olduğunu belirtti. Diplomat toplantıda, Amerika ve çeşitli Arap ülkeleri arasında görüşmeler olduğunu da ekledi ancak bu ülkelerin isimlerini vermedi.

Görüşmeleri “yapıcı” olarak nitelendiren diplomat bu ay içinde bir toplantı daha düzenlenmesi olasılığına değindi ancak toplantıya hangi ülkelerin katılacağını belirtmedi.

Ortadoğu’nun tek nükleer silah sahibinin İsrail olduğuna inanılıyor ve bu durum, Arap ülkeleri ve İran tarafından sıklıkla eleştiriliyor.

Amerikalı ve İsrailli yetkililer ise İran’ın nükleer çalışmalarının bölgede nükleer silahlanmayı artırmasından endişeleniyor ve bölgenin nükleer silahlardan arınmasının ön koşulunun, Arap-İsrail barışı ve İran’ın nükleer programında sınırlamaya gitmesi olduğunu belirtiyor.

2010 yılında yapılan bir anlaşmayla, Ortadoğu’yu kitle imha silahlarından arındırmak için bir uluslararası konferans düzenleme kararı alınmış ve plana Rusya, Amerika ve İngiltere sponsor olmuştu.

Ancak Washington 2012 yılının sonlarında yapılması gereken konferansı erteleme kararı almış ve yeni bir tarih belirlenmemişti.

Pragmatik bir siyasetçi olarak tanınan Hasan Ruhani’nin Haziran ayında İran Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesi İran’ın nükleer programıyla ilgili endişelere dünya güçleriyle işbirliği içinde bir çözüm bulacağı umutlarını yeşertmişti.

İran P5+1 olarak tanınan Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya, Çin ve Almanya ile perşembe ve cuma günleri Cenevre’de yeni bir tur görüşme yapacak.

İsrail ise İran’ı bir taraftan dünyaya sevimli görünürken diğer taraftan nükleer silah üretecek kapasiteye ulaşmak için yaptığı çalışmaları sürdürmekle suçluyor.

Kudüs’te konuşan İsrail sözcüsü 21-22 Ekim’de yapılan toplantının Ortadoğu’daki kitle imha silahlarıyla ilgili yapılacak konferansa hazırlık niteliği taşıdığını belirtti.

Sözcü aynı zamanda kendi temsilcileriyle Arap ya da İranlı temsilciler arasında doğrudan ya da dolaylı bir görüşme yapılmadığını ve toplantıların teknik düzeyde olduğunu da ekledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG