Erişilebilirlik

İsrail ve Hizbullah Arasında Sınır Çatışması


İsrail ve Hizbullah arasında 2006 yılından yana Lübnan sınırında yaşanan en büyük silahlı çatışmada bir Birleşmiş Milletler Barış Gücü askeri ve iki de İsrail askeri öldü. Hizbullah, saldırının bu ay Suriye’de, altı üyesiyle bir İranlı generalin öldüğü İsrail hava saldırısına misilleme olduğunu bildirdi

İsrail ve Hizbullah arasında 2006 yılından yana Lübnan sınırında yaşanan en büyük silahlı çatışmada bir Birleşmiş Milletler Barış Gücü askeri ve iki de İsrail askeri öldü.

BM birlikleri, olası bir çatışmayı önlemek için en yüksek düzeyde alarma geçirildi.

Çatışmalar Hizbullah’ın bu sabah erken saatlerde bir İsrail askeri konvoyuna roketlerle saldırmasıyla başladı. Çatışmada arada kalan bir İspanyol askeri hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, sınırda düzenlenen roket saldırısında yedi askerin de yaralandığını bildirdi. Hizbullah saldırının bu ay Suriye’de, altı üyesiyle bir İranlı generalin öldüğü İsrail hava saldırısına misilleme olduğunu bildirdi.

İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ron Prosor, kendilerini savunmak için gerekli tüm önlemleri alacaklarını bildirdi. Prosor ayrıca Güvenlik Konseyi üyelerinden açık bir şekilde Hizbullah’ı kınamalarını istedi.

Hizbullah, Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaşta, bu ülkeye savaşçılarını göndererek Beşar Esat’a bağlı kuvvetlerin yanında mücadele veriyor. Suriye’deki çatışmalar kısmen İsrail sınırına ve Golan Tepeleri’ne de sıçramış durumda.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hizbullah’ın roket saldırısında­ acilen ve şiddetle yanıt verileceğini açıkladı.

İsrail uçakları Hizbullah saldırısından hemen önce de Suriye topraklarında Esat güçlerine ait topçu mevzilerini bombaladı. İsrail hükümeti bu hava saldırısının Suriye’den kendi topraklarına roket atılmasına misilleme olduğunu bildirdi.

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Suriye topraklarından kendilerine düzenlenen roket saldırılarından doğrudan doğruya Esat güçlerini sorumlu tutacaklarını belirtti ve hava saldırılarının Şam hükümetine “net bir mesaj” gönderdiğini söyledi.

İsrail, Suriye’de dört yıldır devam eden iç savaş boyunca zaman zaman uçaklarıyla komşusunun topraklarına hava saldırıları düzenledi, ama bunların çoğunu doğrulamadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG