Erişilebilirlik

İsrail ve Hamas BM Ateşkesinde Uzlaştı


APTOPIX Mideast Israel Palestinians
APTOPIX Mideast Israel Palestinians

İsrail ve Hamas, bugün Birleşmiş Milletler’in geçici ateşkes çağrısına uymayı kabul etti. Beş saat sürecek olan ateşkes, Gazze halkının acil ihtiyaçlarını temin etmesini, hasar tespiti yapmasını ve tıbbi yardım almasını sağlayacak

İsrail ve Hamas, bugün Birleşmiş Milletler’in geçici ateşkes çağrısına uymayı kabul etti.

Beş saat sürecek olan ateşkes, Gazze halkının acil ihtiyaçlarını temin etmesini, hasar tespiti yapmasını ve tıbbi yardım almasını sağlayacak.

Ancak İsrail, ateşkes süresinde Filistinli militanlardan gelebilecek roket saldırılarına karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Filistinli yetkililer, İsrail’in geçen hafta Gazze’ye başlattığı hava operasyonunda toplam 213 kişinin öldüğünü bildirdi. Dün de İsrail’in Gazze plajına düzenlediği hava saldırısında oyun oynayan dört çocuk hayatını kaybetti.

Çocukların ölümüne yol açan patlama, televizyon kameralarınca kaydedildi.

İsrailli yetkililer, çocukların ölümünü “trajedi” diye niteledi ve soruşturma açılacağını bildirdi. Ancak İsrail, Hamas militanlarının kasıtlı olarak sivillerin yoğun olduğu noktalardan füze attığını ve suçsuz insanları kalkan olarak kullandıklarını savunuyor. İsrail, roketleri fırlatıldıkları andan itibaren tespit eden, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemlerinden birine sahip. Uçaklar gelişmiş radarların da yardımıyla füze rampalarını dakikalar içinde bulup vurabiliyor. Bununla birlikte vurulan hedeflerde büyük sivil kayıplar da yaşanıyor. Hamas’ın bu rampaları kasıtlı olarak sivil alanlara yerleştirdiğini iddia eden İsrail, örgütün savaş suçu işlediğini savunuyor.

Şu ana kadar Filistinli militanların füzeleri bir İsrailli’nin ölümüne yol açtı. Ayrıca saldırılarda yaralananlar da bulunuyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, vatandaşlarını Hamas ve diğer militanların saldırılarından korumaya devam edeceklerini açıkladı.

İsrail'in 'Demir Kubbe' hava savunma sistemine ait bir füze rampası
İsrail'in 'Demir Kubbe' hava savunma sistemine ait bir füze rampası

Obama çatışmalara son verme çağrısını yineledi

Öte yandan Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Demir Kubbe” adı verilen hava savunma sisteminin birçok İsrailli’nin hayatını kurtarmış olmasından dolayı gurur duyduğunu açıkladı. Demir Kubbe’nin bütçesi kısmen Amerika tarafından karşılanmıştı.

Obama, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın derhal sona ermesi için tüm diplomatik kaynaklarını ve bağlantılarını kullanacağını bildirdi.

Önceki gün Mısır’ın sunduğu ateşkes, birkaç saat içinde bozulmuştu. İsrail, ilk önce Hamas’ın füze saldırılarıyla ateşkesi bozduğunu öne sürdü.

Bu arada Dışişleri Bakanı John Kerry, meşru bir ateşkes ilan edilmesinin, diplomatların çatışmaların ardındaki gerçek nedenlere eğilmelerine yardımcı olacağını açıkladı.

Filistinliler, İsrail’in Gazze ablukasına derhal son vermesini istiyor. İsrail, Hamas’ın 2007 yazında silahlı güç kullanarak yönetimi ele geçirmesinin ardından Gazze Şeridi’ni tamamen abluka altına almıştı. İsrail ayrıca kısa bir süre önce barış görüşmelerinin sonuç vermeden bitmesinin ardından, Batı Şeria’yı idare eden el Fetih’in Hamas’la birlik hükümeti kurma kararından rahatsız olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG