Erişilebilirlik

Netanyahu: 'Önceliğim İran'


Başbakan Benyamin Netanyahu
Başbakan Benyamin Netanyahu
İsrail’deki genel seçimlerin ardından yapılan sandık başı anketleri, Başbakan Benyamin Netanyahu’yu çok az farkla önde gösteriyor. Ancak seçimin asıl şaşırtıcı sonucu merkez sol partilerin kazanımları oldu.

Sandık başı anket sonuçlarına göre Netanyahu’nun liderliğini yaptığı Likud-Beitenu ittifakı 120 üyeli İsrail meclisi Knesset’te 31 sandalye kazandı. Merkezci laik Yeş Atid partisi 19, İşçi Partisi ise 17 sandalye aldı. Öte yandan Yahudi Yurdu adlı aşırı sağcı ve milliyetçi parti 12 sandalye kazanabildi.

Yeş Atid partisi beklenenlerin üzerinde oy almış durumda. Uzmanlar partinin lideri Yeir Lapid’in, ya ana muhalefet lideri olarak kalacağını ya da Netanyahu’nun iktidar koalisyonuna katılacağını tahmin ediyor.

Netanyahu: 'İlk Öncelik İran'

Sonuçların belli olmasından sonra açıklama yapan Başbakan Netanyahu, hükümetinin önceliğinin İran’ın nükleer silah geliştirmesinin önlenmesi olacağını söyledi.

Sevinçli yandaşlarına hitap eden Netanyahu ayrıca elinden geldiği kadar geniş tabanlı bir hükümet arayışına girme sözü verdi. Netanyahu aşırı sağcı ve dinci partilerle koalisyona giderse mecliste çok az bir çoğunlukla hükümet kurabilecek.


Bu seçimde sandık başına giden İsraillilerin en büyük derdi ekonomi oldu. Ülkede gittikçe artan bütçe açığı, hükümeti harcama kesintileri ve vergi artırımı gibi kemer sıkma önlemlerine zorlayabilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG