Erişilebilirlik

İsrail Kudüs'te İnşaatı Sürdürüyor


İsrail'in Batı Şeria'da devam eden inşaatları
İsrail'in Batı Şeria'da devam eden inşaatları

İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakerelerinin durmasına neden olan İsrail’in yeni konut inşaatları Çarşamba günü başlayacak görüşmeler öncesinde de sürüyor

İsrail, Ortadoğu barış görüşmeleri için Filistin tarafıyla masaya oturacağı Çarşamba günü öncesinde tartışmalı yeni yerleşim yeri inşasını sürdürüyor.

İsrail’in yeni yerleşim yeri inşaatları, 2010 yılında devam eden barış görüşmelerinde tarafları masadan kaldırarak müzakereleri donduran en önemli nedendi.

Filistinliler, ileride kendi toprakları olmasını talep ettikleri Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail’in inşaatlarını sürdürdüğü sırada müzakerelere katılması uzun süredir reddediyor.

İsrail son olarak bu hafta Doğu Kudüs’ün Gilo mahallesindeki 900 evinde aralarında bulunduğu 2000 yeni konut inşasını onayladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry bu yılın başlarında göreve geldiğinden beri, barış görüşmelerinin yeniden başlaması için büyük çaba gösterdi.

Kerry son açıklamasında, yeni yerleşim yerleri inşaatlarının süreci sekteye uğratmaması gerektiğini ve bu sorunun en iyi şekilde sınır ve güvenlik konularını müzakere gündemine getirilerek çözülebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanı ayrıca Amerika’nın tüm yerleşim yerlerini gayri meşru olarak saydığı görüşünü yineledi.

Filkistinli yetkililer, İsrail’in bu yeni inşaatlarını süreci baltalayan bir girişim olarak tanımlıyor. İsrail hükümeti sözcüsü ise, bu yeni yerleşim merkezlerinin şimdiye kadarki tüm barış girişimlerinde İsrail toprağı sayıldığını açıkladı.

İsrail görüşmeler sonrası salıverilmesi öngörülen 26 Filistinli mahkumun isimlerini yayınladı.

Hapisten salıverilecek Filistinli mahkumların çoğu 80’li ve 90’lı yıllarda İsraillileri öldürmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor.

İsrail, 104 mahkumu serbest bırakmayı kabul ederek, bu sayının artmasını, Amerika destekli barış görüşmelerinin ilerlemesine bağlı olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG