Erişilebilirlik

İsrail'in Kara Operasyonu Üçüncü Gününde


İsrail ordusu da kara harekatının başlamasından bu yana 200 terör hedefinin vurulduğunu açıkladı. Bu hedefler arasında militanların İsrail’e gizlice silah ve patlayıcı soktuğu 20’yi aşkın tünel de bulunuyor

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği kara operasyonu üçüncü gününe girdi. İsrailli yetkililer, operasyonun Hamas militanlarının açtığı tünelleri imha etmeyi amaçladığını bildiriyor.

İsrail ordusu da kara harekatının başlamasından bu yana 200 terör hedefinin vurulduğunu açıkladı. Bu hedefler arasında militanların İsrail’e gizlice silah ve patlayıcı soktuğu 20’yi aşkın tünel de bulunuyor.

Ordu ayrıca operasyonun başlamasından bu yana 20 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Kara operasyonuna rağmen Gazze’den İsrail topraklarına füze saldırısı da devam etti. Füzelerin önemli bir kısmı İsrail’in “Demir Kubbe” adını verdiği hava savunma sistemi tarafından imha edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze kriziyle ilgili olarak dün gece geç saatlerde olağanüstü toplandı.

Filistinli temsilci Riyad Mansur, İsrail’in Filistin halkına karşı savaş suçu ve insan hakları ihlalleri işlediğini söyledi. İsrail’in BM Büyükelçisi Ron Prosor da İsrail’in Gazze’ye kara harekatı düzenlemekten başka çaresi kalmadığını söyledi. İsrailli büyükelçi, amaçlarının “Hamas’ın terör gücünü zayıflatmak” olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler sözcüsü, Genel Sekreter Ban Ki Moon’un bugün İsrail ve Hamas arasında arabuluculuk yapmak için Ortadoğu’ya gideceğini bildirdi. Jeffrey Feltman, Ban’ın hangi ülkelere gideceğini açıklamadı.

Filistinli yetkililer, kara harekatının başlamasından bu yana en az 35 Filistinli’nin öldüğünü söylüyor. İsrail kara harekatından önce 8 Temmuz’da hava saldırıları başlatmıştı. Bu saldırılarda da 290’dan fazla Filistinli öldü. İsrail, Hamas füze saldırılarını durdurmadığı sürece operasyonları sürdüreceğini bildiriyor.

Çatışmaların başından bu yana iki İsrailli öldü. Kara harekatı sırasında bir asker, hafta içinde füze saldırısında bir İsrailli sivil ölmüştü.

Başkan Barack Obama, dün yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla görüştüğünü ve kendisine “hiçbir ulusun kendi sınırlarına füze saldırısı düzenlenmesini kabul edemeyeceğini” söylediğini bildirdi.

Obama İsrail’in kara operasyonunun sınırlı olduğu yolunda Netanyahu’dan güvence aldığını, yalnızca Hamas militanlarının açtığı tünellerin hedef alındığını belirtti.

Obama ayrıca tarafların 2012’de varılan ateşkese geri dönmeleri için çabaladıklarını belirtti.

Netanyahu ise, operasyonun kapsamını genişletebileceklerini söylüyor. İsrail’in 2008 ve 2009 yılları arasında Gazze’ye düzenlediği operasyonda 1400 Filistinli ve 13 İsrailli ölmüştü.

Hamas İsrail’in Gazze ablukasını kaldırma, hava, deniz ve karayolu girişlerini açma ve geçen ay Batı Şeria’da tutuklanan Filistinliler’i serbest bırakması karşılığında birkaç yıl sürecek bir ateşkes önerisi sundu.

İsrail ise Mısır’ın önerdiği ateşkes için baskı yapmaya çalışıyor. Bu ateşkes tüm saldırıların durması, Gazze ve İsrail arasında mal ve insan geçişlerinin rahatlatılması gibi öneriler içeriyor. Hamas, bu ateşkesi teslim olmakla eşdeğer bularak kabul etmedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG