Erişilebilirlik

İsrail İşgali Sona Erdirmeyi Zorlaştırdı


İsrail İşgali Sona Erdirmeyi Zorlaştırdı
İsrail İşgali Sona Erdirmeyi Zorlaştırdı

Filistinliler İsrail Parlamentosu’nda kabul edilen yeni yasaya sert tepki gösterdi. Yasa, İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nden çekilme sürecini zorlaştırıyor.

Pazartesi günü kabul edilen yasaya göre bu bölgelerden çekilme konusunda alınacak karar için parlamentonun üçte ikisinin onayı gerekiyor. Parlamentodan gerekli onayın çıkmaması halinde ise kararın referanduma sunulması öngörülüyor.

Filistinli Başgörüşmeci Saab Erekat, yasayı “uluslararası hukukla alay edilmesi” olarak tanımladı.

Erekat, İsrail’in 1967’de işgal ettiği bu bölgelerden çekilmesinin uluslararası hukuk gereği “açık ve kesin bir zorunluluk” olduğunu söyledi. Erekat ayrıca Filistin topraklarındaki işgalin sona ermesinin referandumla alınacak bir karara bağlanamayacağını vurguladı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise gelecekte varılacak bir barış anlaşmasında referandumla karar alınmasının kamuoyunun güçlü desteğini sağlamak için gerekli olduğunu savundu.

İsrail’in Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri’nden çekilmesi, Filistinliler ve Suriye ile yürüttüğü barış görüşmelerinde temel şartlardan biri olarak masada yer alıyor.

XS
SM
MD
LG