Erişilebilirlik

İsrail İçin Casusluk İddiası


Wall Street Journal'in haberine göre İsrail dinleme araçları ve muhbirler kullanarak ABD ve diğer beş dünya gücünün İran ile sürdürdüğü gizli nükleer görüşmelerin ayrıntılarını öğrendi ve bir anlaşma olasılığını sabote etmeye çalıştı

İsrail’in, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen gizli nükleer görüşmelerin ayrıntılarını öğrenmek için casusluk yaptığı iddia edildi. Wall Street Journal’da yayınlanan habere göre, İsrail perde arkasından herhangi bir anlaşma olasılığını sabote etmeye de çalıştı.

Gazeteye göre Beyaz Saray yetkilileri dinleme araçları ve muhbirler kullanan İsrail’in Avrupalı diplomatların temaslarından ve ABD’nin gizli brifinglerinden bilgi edinerek nükleer görüşmelerin ayrıntılarını öğrendiğinden geçen yıl haberdar oldu.

Yine aynı haberde, İsrail’in doğrudan casusluk faaliyetine girişmediğini, bunun yerine görüşmelerle ilgili brifing verilen İranlı liderleri takibe alarak bilgi elde ettiğini kabul ettiğini yazıyor.

P5+1 ülkeleri ve İran görüşmelerin ayrıntılarını, üçüncü tarafların olumsuz etkilerini önlemek amacıyla gizli tutma kararı almışlardı.

Ancak buna rağmen, İsrailli yetkililer, olası anlaşmanın İran’ın nükleer silah edinmesini engelleyecek düzeyde olmayacağı yolunda defalarca açıklama yaptı.

Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerin sağlıklı yürütülebilmesi için üçüncü tarafların müdahil olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuşlardı.

İsrail ile Obama yönetimi arasındaki ilişkiler, bu ay başında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Kongre’de yaptığı nükleer anlaşma aleyhindeki konuşma nedeniyle daha da gerilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG