Erişilebilirlik

İsrail Halkı Genel Seçim İçin Sandık Başında


KUDÜS - İsrail’de bugün yapılan genel seçimleri, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun kazanarak üçüncü dönem hükümetini kurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Netanyahu’nun iktidardaki sağcı Likud partisinin bir kez daha galip gelmesiyle, Yahudi devletinin Filistin’le barış yapmaktan uzaklaşırken İran’a askeri müdahale seçeneğine yaklaşması bekleniyor.

Ancak yapılan son kamuoyu yoklamaları, aşırı sağcı Yahudi Evi partisine desteğin arttığını gösteriyor. Bu da, seçimlere eski Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Evimiz İsrail (Yisrail Beitenu) partisiyle ortak liste hazırlayarak giren Likud partisinin, geçen seçimlere göre parlamentoda daha az sandalye elde etmesiyle sonuçlanması anlamına geliyor.

Yahudi Evi partisinin karizmatik ve dinamik lideri Naftali Bennett, Filistinlilerle her türlü barış planını reddederek, Batı Şeria’nın İsrail devletine katılması çağrısında bulunuyor. Yahudi Evi partisinin 120 sandalyeli mecliste (Knesset) 14 sandalye kazanması bekleniyor.

Bennett’in fikirlerinin, Filistin barışına inancını kaybetmiş İsrailli seçmenlerden sürpriz bir destek görmesi üzerine, Netanyahu parti listesinde üst sıraları, iki devletli çözüm planına karşı çıkan aşırı sağa yakın isimlere verdi.

Ancak siyasi kaynaklara göre, halk desteğini kaybetme endişesi yaşayan Netanyahu’nun seçimlerden sonra merkez soldaki partilere yaklaşarak geniş tabanlı bir koalisyon kurması ve böylece Washington’a ve diğer müttefiklerine karşı daha ılımlı bir tablo çizmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

6 milyona yakın İsrailli’nin oy kullandığı genel seçimlerde, sonuçların açıklanmasından sonra başlayacak koalisyon görüşmelerinin haftalarca sürebileceği söyleniyor.

Buarada İsrail’deki genel seçimler, İsrail ve İran arasındaki nükleer kavga açısından da önemli rol oynuyor. Seçimlerden önce Başbakan Netanyahu, iktidarda kalması durumunda İran’ın uranyum zenginleştirme programına son vereceğini birçok kez dile getirmişti. Uzmanlar, 2013’ün ilk yarısında İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesinin muhtemel olduğunu düşünüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG