Erişilebilirlik

İsrail Güçleri Yahudi Yerleşimcileri Tahliye Ediyor


İsrail güvenlik güçleri, Batı Şeria’daki yasal olmayan Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayanları tahliye etmeye devam ediyor.

Amona bölgesindeki yerleşim biriminde yaşayanlar ve bazı göstericiler, Çarşamba günü başlayan tahliye operasyonuna, polise taş atarak ve barikatlar kurarak tepki verdi. Çıkan karmaşada 20 polisin yaralandığı bildiriliyor.

Tahliye operasyonunun bugünkü odağı ise, bir sinagoga sığınarak bölgeyi terketmeyi reddeden yerleşimcilerdi.

İsrail Anayasa Mahkemesi, 2014 yılında, Amona bölgesinde kurulan Yahudi yerleşim birimlerinin, Filistin’de özel bir mülke inşa edildiğine kanaat getirerek, bölgedeki yerleşkelerin en geç 8 Şubat 2017 tarihine kadar yıkılmasına karar vermişti. Aşırı muhafazakar İsrailli yetkililer ise bu kararın geri çevrilmesi için çaba göstermişti.

Salı günü, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Yahudi yerleşim birimlerinden tahliye edilenler için 3 bin yeni konut yapılması kararını onayladı.

Amona’ya komşu bir Filistin köyünde ise tahliye kararı olumlu karşılandı. Amona’da yerleşim birimlerinin kurulduğu toprakların bir bölümünün sahibi olan 56 yaşındaki İbrahim Yakoob, gazetecilere, “Uzun sürmüş bir süreç olsa da, mahkeme doğru karar verdi” diye konuştu.

1990’lı yıllarda kurulan Amona bölgesindeki Yahudi yerleşim birimi, Batı Şeria’da bulunan ve İsrail hükümetinin müsamaha gösterdiği 100’e yakın izinsiz kurulan yerleşim bölgelerinin en büyüğü.

Filistinliler’e göre, Filistin topraklarında kurulan Yahudi yerleşim birimleri, İsrail-Filistin barışının önündeki en büyük engel. İsrail tarafı ise, Filistinliler’in İsrail’in meşruiyetini kabul etmemesinin barış sürecini tıkadığı görüşünde.

Başkan Barack Obama yönetiminin, geçtiğimiz ay, BM Güvenlik Konseyi’nde Yahudi yerleşim birimlerinin yasal olmadığını kabul eden karar tasarısını veto etmek yerine ilk defa çekimser oy kullanması, İsrail’i öfkelendirmişti.

Trump yönetimi ise, yerleşim birimleri ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.İsrail’de de Trump’ın yerleşim birimlerine karşı bir hamle yapacağı düşünülmüyor.

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcileri temsil eden Yesha Konseyi lideri Shilo Adler, “Sekiz yıl boyunca yerleşim yeri kurmamıza izin vermeyen Obama yönetimi sonrası, artık ‘rahatlıkla yeni yerleşim yerleri inşa edebileceğiz’ diyebileceğiz” diye konuştu.

Washington Post muhabirinin sorusuna cevap veren Adler, yerleşimcilerin 100 bin yeni konut inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu sayı, Batı Şeria’da Yahudi nüfusunu iki karına çıkarabilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG