Erişilebilirlik

İsrail Gazze'ye Ablukayı Hafifletmeye Hazırlanıyor


İsrail Gazze'ye Ablukayı Hafifletmeye Hazırlanıyor
İsrail Gazze'ye Ablukayı Hafifletmeye Hazırlanıyor

İsrail Gazze’ye yardım götüren gemileri ararken uluslararası deniz kuvvetlerinin denetlemelere katılmasına izin verecek

İsrail başbakanı Benyamin Netanyahu Gazze’ye uygulanan ablukayı hafifletmeye hazırlanıyor.

Haberlere göre Netanyahu hükümeti Gazze’ye yardım götüren her gemiyi aramaktan vazgeçmemekle birlikte uluslararası deniz kuvvetlerinin denetlemelere katılmasına izin verecek.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını korurken Gazze’ye insani yardımı arttırmayı diğer ülkelerle görüştüklerini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yardım konvoyuna yönelik komando baskınının hemen ardından İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukayı kabul edilemez ve sürdürülemez olarak tanımlamıştı. Clinton dün Amerika’nın diğer ülkelerle biryandan İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını korurken diğer yandan Gazze’ye insani yardımı arttırma yollarını görüştüğünü açıkladı.

Clinton, Hindistan Dışişleri Bakanı Krishna ile düzenlediği basın toplantısında son yardım konvoyu olayından sonra bu yöndeki çabaların arttırılacağını söyledi.

Amerika’nın, İsrail ve uluslararası ortaklarla paylaşacağı fikirleri belirlemek için danışmalarını sürdürdüğünü belirten Clinton, Gazze’deki duruma hem İsrail’in meşru güvenlik çıkarlarını koruyacak hem de bölge halkının ihtiyaçlarına yanıt verecek bir çözüm bulmaya çalıştıklarını vurguladı.

Hillary Clinton, Amerika’nın İsrail’e komando operasyonuyla ilgili tarafsız, güvenilir ve saydam bir soruşturma açması için yaptığı çağrıyı tekrarladı.

İsrail’in açacağı soruşturma konusunda duyulan kuşkuların farkında olan Clinton, soruşturmaya saygınlık kazandırmak için Amerika’nın uluslararası katkı dahil “farklı yollara” açık olduğunu söyledi.

Öteyandan Dışişleri Bakanlığı ölenler arasında bir Türk asıllı Amerikan vatandaşı olduğunu doğruladı. Bakanlık sözcüsü P.J. Crowley, New York doğumlu 19 yaşındaki Furkan Doğan’ın aldığı kurşun yaraları sonucu öldüğünü açıkladı.

Crowley, Amerika’nın operasyon öncesi İsrail’den daha önceki yardım girişimlerinde izlediği ihtiyatlı ve basiretli tutumu izlemesini istediğini söyledi.

Başından beri durumu ciddiye aldıklarını belirten sözcü hem İsrail hem de diğer ülkelerle sayısız görüşme yaptıklarını, bu tür bir olayın yaratacağı tehlikelerin farkında olduklarını vurguladı.

Crowley, olay öncesi temas kurdukları ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu söyledi ancak Ankara’dan gemileri engellemesini isteyip istemedikleri sorusunu yanıtsız bıraktı.

Arap dünyasındaki tepkilere rağmen Amerika’nın İsrail ile Filistinliler arasında dolaylı barış görüşmelerini ilerletme çabalarını sürdüreceğini belirten sözcü, olayın BM’deki İran karar tasarısıyla ilgili gelişmeleri de etkilemeyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG