Erişilebilirlik

İsrail Filistinli Mahkumları Bırakıyor


Başbakan Benyamin Netanyahu İsrail kabine toplantısında konuşurken
Başbakan Benyamin Netanyahu İsrail kabine toplantısında konuşurken
İsrail hükümeti barış görüşmeleri öncesi yıllardır cezaevinde yakan Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını onayladı.

Başbakan Benyamin Netanyahu kabine toplantısında güçlü muhalefeti aşmayı başarırken 13 bakan kararın lehinde yedisi aleyhinde oy verdi, iki bakan ise çekimser kaldı.
Karar gereğince Amerika’nın arabuluculuğuyla başlayacak barış görüşmeleri sırasında 104 Filistinli mahkum dört aşamada serbest bırakılacak.

Karar lehinde oy kullanan Adalet bakanı Tzipi Livni tahliyelerin ancak Filistinliler planlanan görüşmelerde ciddi bir ortak olduklarını kanıtlarlarsa gerçekleşeceğini söyledi.

Filistin Yönetimi görüşmelerin başlaması için İsrail’in 1993 Oslo Anlaşmaları öncesi tutuklanan ve hala hapis yakan Filistinlileri bırakmasını şart koşuyordu.
İsrail medyası bırakılacak tutuklular arasında İsrailli sivilller ve güvenlik güçlerine yönelik ölümcül saldırılardan hüküm giymiş Filistinliler de bulunduğunu bildiriyor.

Aşırı milliyetçi bakanlar kabine toplantısında bu tür tutukluların bırakılmasına karşı çıkarak bunun terörizmi ödüllendirmek olacağını savundu. Netanyahu ise bakanlara bunun kendisi ve öldürülen İsraillilerin aileleri için güç bir karar olduğunu söyledi ancak barış sürecini başlatmak için gerekli olduğunu savundu.

Filistinli yetkililer İsraillilerle Salı günü Washington’da öngörüşmelerin başlamasını umuyor.
Taraflar 2010 yılında resmi görüşmeleri başlatmışlar ancak müzakere süreci birkaç hafta içinde kesilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG