Erişilebilirlik

İsrail-Filistin Anlaşmazlığında Umut Arayışı


İsrail’le Filistin arasında şiddet yeniden artarken, iki tarafın müzakerecileri Paris’te yapılması planlanan yeni tur barış görüşmelerine katılması kesinliğe kavuşmadı. Ancak yeni göreve başlayan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, iki devletli çözümü desteklediğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Nisan 2014’te kesilen İsrail-Filistin anlaşmazlığına çözüm bulma arayışlarında umudunu kaybetmiş değil. Kerry, iki devletli çözüm vizyonundan da vazgeçmiş değil.

İsrail-Filistin Anlaşmazlığında Umut Arayışı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

İsrail’in yeni Savunma Bakanı Lieberman’ın iki devletli çözüme desteğini açıklaması küçük bir fırsat penceresi açtı. Kerry bu konuda, Washington yönetiminin süresi azalmasına rağmen hiç olmadığı kadar kararlı görünüyor. Amerika Dışişleri Bakanı, Cuma günü Paris’te bu konuda Bakanlar düzeyindeki toplantıya katılacak.

Fransa’nın inisiyatifiyle gerçekleşecek toplantıda amaç şu andaki tıkanıklığı aşmak. Toplantıya, Ortadoğu dörtlüsü - Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler – ve Arap Birliği üyeleri katılacak. Bununla birlikte İsrail ve Filistin’den toplantıya katılan yok.

Yakın zamanda İsrail ve Filistin’in biraraya gelmeleri zor görünüyor. Kerry, “Taraflar sonunda müzakere etmek zorunda kalacak” dedi ve “Biz de tarafları cesaretlendirmeye çalışıyoruz ki barışın mümkün olabildiğini anlasınlar,” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar iyimser değil

Brookings Enstitüsü’nden Natan Sachs, 3 Haziran’da ileriye doğru adım atılabileceği düşüncesinde. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Sachs, dünya güçlerinin özellikle Amerika ve Fransa’nın bu konuda istekli olduğunu söyledi. Sachs, bununla birlikte fazla bir beklenti içinde olmamak gerektiğinin mesajını verdi.

Sachs, İsrail’in uluslararası konferansı reddettiğini çünkü kendisine çözüm empoze edilmesinden endişe ettiğini belirtiyor.

İsrail ve Filistin olmadan bakanların biraraya gelmesinin amacı İsrail’in yanında bir Filistin devletinin olması için müzakerelerde yeni parametreler oluşturmak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, iki devletli çözüm çabalarından vazgeçmeyeceklerini belirtti. Toner, doğrudan görüşmeleri desteklediklerini vurguladı.

Ortadoğu Dörtlüsü, sivillere yönelik şiddetten, yeni yerleşim birimleri kurulmasından ve Filistinliler’e ait yapıların yıkılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Açıklamada, bu tür gelişmelerin iki devletli çözüm arayışlarına zarar verdiğini söyledi.

Kerry, toplantı sırasında Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile IŞİD ile mücadeleyi de görüşecek, Paris’in ardından Kerry Moğalistan ve Çin’e gidecek.

Kerry Çin’de küresel ve bölgesel konuları görüşecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG