Erişilebilirlik

İsrail’den Güney Kıbrıs’a Destek


Avigdor Lieberman ve Yannis Kasulides
Avigdor Lieberman ve Yannis Kasulides

İsrail Dışişleri Bakanı, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına Türkiye dahil tüm ülkelerin saygı duyması gerektiğini savundu. Avigdor Lieberman Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulundu.

Lieberman, Lefkoşa’da Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın kendi münhasır ekonomik alanı içinde petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına İsrail’in saygı duyduğunu söyledi. Lieberman ayrıca çok sayıda sorun yaşanan bölgede yeni bir gerginliğin “son derece gereksiz” olacağını sözlerine ekledi.

Lieberman Kasulides’e, Rum tarafının bu sorun karşısında elinden geldiğince hassas davrandığını ve Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin kaygıları konusunda arabuluculuk yapmasını umduğunu kaydetti.

Güney Kıbrıs, 2011’de münhasır ekonomik bölge içinde 15 milyar metreküp kapasiteye sahip doğal gaz yatağı keşfetmiş ve ABD enerji firması Noble ve Fransız şirketi Total’e araştırma ruhsatı vermişti.

Noble, İsrail açıklarında da petrol ve doğal gaz aramalarına katılıyor. Avigdor Lieberman, iki ülkenin gelecekte daha fazla enerji işbirliği yapmasını umduğunu açıkladı.

Ancak Türkiye’nin Kıbrıs’ta doğal gaz araştırmalarına başlamasının ardından, Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıslı Türk tarafıyla devam eden görüşmeleri askıya almıştı.

Görevine yeni atanan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Temsilcisi Espen Barth Eide, bölge ülkeleri arasında mekik dokuyarak Kıbrıs görüşmelerini yeniden başlatmaya çalışıyor. Amerika’nın Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’de, BM arabuluculuğundaki görüşmelerin yeniden başlatılması için Amerika’nın Türk ve Rum taraflarla ciddi temaslar yürüttüğünü bildirdi.

Lieberman, Güney Kıbrıs’la yapılan işbirliğinin sonuçlarını gelecek yıl almayı planladıklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG