Erişilebilirlik

İsrail Ateşkesi Bozdu, Saldırılar Sürüyor


İsrail'in ateşkes kararının ömrü uzun sürmedi, bir hafta içinde çatışmalarda ölenlerin sayısı 16'yı geçti

İsrail, Mısır Başbakanı Hişam Kandil’in ziyareti nedeniyle başlattığı ateşkesi, Filistin tarafının roket atışlarını Cuma günü sürdürmesi nedeniyle sona erdirdiğini açıkladı.
Filistinli yetkililer, İsrail tarafından atılan bombayla Gazze’nin kuzeyinde bir kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu haftaki saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya yükseldi.

Hişam Kandil
Hişam Kandil
İsrail, Hamas militanlarının ateşkese riayet ettiği sürece, Hişam Kandil’in Gazze ziyareti sırasında askeri müdahalelerini donduracağını açıklamıştı. Mısır Başbakanı Kandil, üç saat sürmesi beklenen ziyareti için Cuma sabah saatlerinde Gazze’ye gitti.
Bu arada Filistin yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, İsrail’in hava saldırılarına son vermesi için baskı yapılması çağrısını yineledi.

Bölgedeki gelişmeler üzerine dün acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden bir karar çıkmadı. Konseyde konuşan Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur konseye, Filistin halkının ölümcül saldırılardan korunması ve bölgede hayatın normale döndürülmesi çağrısında bulundu.

Filistinli yetkililer İsrail savaş uçaklarının Perşembe günü Gazze’de bombaladığı onlarca hedefte iki Filistinli’nin hayatını kaybettiğini açıkladı. Aynı gün, Filistin tarafından atılan roketler üç İsrailli’nin ölümüne neden olmuştu.

Çarşamba günü, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın bir numaralı komutanı öldürülmüştü. Bunun üzerine Hamas, İsrail’in ‘cehennemin kapılarını açtığını’ ve bunun intikamının alınacağını açıklamıştı.

İsrailli yetkililer, Gazze tarafından açılan karşı ateşin Tel Aviv’e ulaştığını ancak denize düştüğünü açıkladı. Saldırıyı üstlenen Filistinli militanlar, İran yapımı roket mermisi kullandıklarını açıkladı.

İsrail bölgede dağıttığı el ilanlarında, Gazzeli’lerden Hamas’ın askeri kanadına yakın devlet binalarından uzak durmaları çağrısında bulundu.

Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta
Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta
Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, kaygılanacak bir durum olmadığını söylemişti. Panetta , bu özel söyleşide “Ortadoğu’da şiddet kendini nerede gösterirse göstersin, bu endişeye yol açacaktır, çünkü durumun nereye varacağını kestirmek mümkün değil,” şeklinde konuştu.

Amerikalı Bakan ayrıca, bölgede kalıcı barışın sağlanması için tarafların yeniden müzakere masasına oturma gerekliliğine riayet edeceğine inandığını açıkladı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Israil tankları, Filistin sınırına yığılmaya devam ediyor. Öte yandan binlerce Gazzeli, İsrail tarafından öldürülen Hamas’ın askeri kanadının lideri Ahmed El-Cabari’nin cenaze töreni için sokaklara döküldü.

Gazze İstihbarat Teşkilatı Başkanı Tevfik Tirawi, İsrail’I savaş suçu işlemekle suçladı.
İsrailli yetkililer son hava saldırılarının Gazze tarafından yapılan roketli saldırılara misilleme amacıyla yapıldığını savunuyor. İsrail, Hamas üyelerini “bir kaç gün ortalarda görünmemeleri” konusunda uyarmıştı.

İsrail İstihbarat Servisi, Hamas askeri liderinin uzun yıllardır süren ve İsrailli asker Gilad Şalit’in 2006 yılında kaçırılması dahil pek çok terörist eyleme karışmış olmasından dolayı öldürüldüğünü açıkladı. El-Cebari, İsrail’in dört yıl önceki Gazze işgalinden beri öldürdüğü en üst düzey askeri yetkiliydi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG