Erişilebilirlik

İspanya'da Dev Podemos Mitingi


İspanya’nın başkenti Madrid sokaklarında onbinlerce kişi, Yunanistan’da kemer sıkma politikalarına karşı olan Podemos partisine destek vermek amacıyla bir miting düzenledi. Podemos, Yunanistan’da yeni iktidara gelen ve yine kemer sıkma politikalarına karşı olan Syriza partisine benzetiliyor.

“Evet yapabiliriz” diye bağıran kalabalıklar Madrid’in merkezindeki Puerta del Sol meydanında toplandı. Yunan bayrakları da taşındığı gözlenen kalabalık içinde “Değişim şimdi oluyor” yazılı sloganlar göze çarptı.

Bir yıl önce kurulan Podemos, İspanya’da siyasi geleneği sürdüren iki partinin egemenliğini sona erdirmeye niyetli görünüyor. Partinin son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde beş sandalye kazanması da çok sayıda kişiyi şaşırttı.

Pablo Iglesias, Puerto del Sol meydanındaki kalabalığın içinde
Pablo Iglesias, Puerto del Sol meydanındaki kalabalığın içinde

36 yaşındaki siyaset bilimci Pablo Iglesias’ın liderliğindeki Podemos, geçen hafta Yunanistan’da Syriza partisinin yaşadığı seçim galibiyetini İspanya’da tekrarlamayı amaçlıyor.

Gerek İspanya, gerekse Yunanistan, Avrupa’yı saran son ekonomik krizde ağır hasar yaşamış, işsizliğin yüksek oranda arttığı iki ülke de harcamalarında kesintiye zorlanmıştı. İki ülkede yaşanan yolsuzluk skandalları kamuoyunun öfkesini daha da arttırmış durumda.

Ülkelerindeki yolsuzluğa ve siyasi elite öfkeli çok sayıda İspanyol, tepkilerini Podemos partisine verdikleri destekle taşıyor.

Öte yandan Podemos karşıtları, partiyi aralarında Venezüella’nın da bulunduğu, Latin Amerika’daki sosyalist rejimlere destek vermekle suçluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG