Erişilebilirlik

İslamcı Gruplar Şam'da Birleşti


Suriye’de savaşan 3 önemli İslamcı örgüt, Şam’ın bir banliyösünde ortak karargah kurdu. Örgütler, Rus desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunu engellemeyi amaçlıyor. İttifakta El Nusra, Ahrar El Şam ve Cund El Şam bulunuyor

Örgütlerin aralarında imzalanan anlaşmayı El Nusra, sosyal medya aracılığıyla duyurdu.

Bir taraftan da Suriye ordusunun, Rusya desteğiyle başlattığı taarruzlar sürüyor.

İslamcı grupların ortak açıklamasında, Müslümanlar’ın özellikle de Levant’ta (Doğu Akdeniz) acımasızca hedef alındığı, Ruslar’ın ve de “Haçlılar’ın” (ABD koalisyonu) ve müttefiklerinin şimdiden Suriye’de olduğu belirtildi.

Şam’ın doğu mahallelerinde kurulan karargaha Cund El Melahim ya da Destan Ordusu ismi verildi. Bu birleşik güçler muhaliflerin elindeki bölgelerde görev yapacak. Örgütler, amaçlarını “Müslümanlar’a karşı yürütülen acımasız kampanyaya karşı koymak” olarak duyurdu.

Kurulan ittifakın amacı yalnızca rejim güçleriyle savaşmak değil, aynı zamanda Rus güçleri ve uluslararası koalisyon güçlerine karşı da saldırılar düzenlemek.

Amerikalı yetkililer, üç örgüt arasında en büyüğü olan ve Amerika’nın terör listesindeki El Nusra’nın bir süredir böyle bir merkez kurmayı planladığını belirtti. Grup, İdlib’de ve diğer bölgelerde rejime karşı kayıplarından sonra, Şam çevresindeki varlığını arttırmaya çalışıyor.

Ancak yerel halkın bir kısmı bu gelişmenin kendilerine zarar vermesinden korkuyor. Korkması nedeniyle adın vermeyen bir yerel muhabir, Amerika’nın Sesi’ne bu yeni gelişmenin, rejim güçleriyle savaşa doğrudan etki edeceğini söyledi.

Muhabir, tek dileğinin bu durumun bölgedeki insani krizi daha da kötü hale getirmemesi olduğunu belirtti ve rejimin bu tür gelişmelere tepkini önceden kestirmenin zorluğuna değindi.

Gazeteci, El Nusra ve Ahrar El Şam’ın bölge halkından çok toprak kazanmakla ilgilendiğini de ekledi.

Rejim güçleri 2014 Haziran’ından bu yana bölgeyi kuşatmış durumda. Kuşatma, gıda ve diğer temel gereksinimlerde ciddi sorun yarattı.

Bir diğer radikal grup olan İslam Ordusu da Şam’ın doğu bölgelerinde savaşıyor. El Nusra ve Ahrar El Şam bu örgütü, insanların yaşadığı zorluğu sömürmekle suçluyor. İddiaya göre İslam Ordusu bölgede fiyatları kontrol ediyor ve insanların bölgeyi terk etmesine engel oluyor.

El Nusra ve İslam Ordusu’nun geniş kontrol alanına sahip olduğu bölgede Suriye ordusu saldırıları düzenliyor.

Doğu Guta olarak da bilinen bölge geçtiğimiz sene kısa süreli olarak IŞİD’in kontrolüne girmiş ancak yerel silahlı gruplar ve diğer İslamcılar tarafından geri püskürtülmüştü.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG