Erişilebilirlik

IŞİD'le Savaş Ne Kadar Sürecek?


IŞİD'le Savaş Ne Kadar Sürecek?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Amerikan uçakları bir yıl kadar önce Irak üzerinde uçarak IŞİD’e karşı ilk hava operasyonlarını başlatmıştı. O günden bu yana Amerika saldırıları arttırırken, IŞİD de saldırılarını sürdürdü. Savaşı kimin kazandığı belli değil.

Herşey bir yıl önce gelen bir yardım çağrısıyla başladı.

Shiren Süleyman, “Ailelerimiz yaralı. Çocuklarımız, kadınlarımız yaralı ve aç” diyor.

Gelen yardım çağrıları ve IŞİD’in Irak’ta hızla ilerlemesi, Başkan Barack Obama’yı harekete geçmeye zorladı: “Askeri güçlerimize IŞİD’in terör konvoylarını hedef alma emri verdim.”

Ağustos 2014’ten bu yana koalisyon uçakları, Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı 5 bin 900’den fazla saldırı düzenledi ve 8 bin 700 hedefi vurdu.

Amerika ayrıca arazide farklı güçlerden yardım aldı. Irak’ın kuzeyinde Kürtler ve Irak ordusu Amerika’dan eğitimin alıyor.

Ancak IŞİD militanları sinmiş değil. Irak’ta bazı bölgelerden püskürtülen örgüt, başka yerlerde kontrolu arttırıyor.

Obama, “Her askeri girişimde olduğu gibi bazen ilerleme elde edecek, bazen de zorluklarla karşılaşacağız. IŞİD’in Irak’ın merkezinde Ramadi’de ve Suriye’nin güneyindeki ilerleyişi buna birer örnek” diyor.

Bazıları ise stratejinin hatalı olduğunu düşünüyor.

Christopher Harmer, “Suriye ya da Irak’ta uçaklarımız herhangi bir yeri çok kısa sürede vurabilir. Ancak IŞİD’in büyümesini önlemek için hiç bir şey yapmıyoruz” diyor.

Amerikalı yetkililer hava saldırılarının 15 bin IŞİD militanını öldürdüğünü ya da yaraladığını söylese de örgütün yabancı savaşçıların katılımıyla 30 bin kişilik bir gücü olduğuna dikkati çekiyor.

Daveed Gartenstein-Ross, “Bugüne kadar IŞİD savaş alanlarında üstünlük sergiledi. Propaganda yöntemleri de bu kazanımları öne çıkarırken kayıplarını da önemsizmiş gibi gösteriyor” diyor.

Ancak bazı uzmanlar IŞİD’in şiddet övgüsünün geri tepmeye başladığına inanıyor.

Profesör Max Abrahms ile Skype aracılığıyla görüştük: “Bu görüntüler tiksindirici ve örgütün amaçlarına ters düşüyor. Tres tepki yapacak. Örgütün potansiyel militan havuzunu kurutabilir. Şimdi bunu izliyoruz.”

Irak’ın Erbil kentinin dışındaki derme çatma kampta böyle bir değişim sabırsızlıkla bekleniyor.

Um Ala, “Sadece çocuklarımız mutlu, çünkü olup biteni anlamıyorlar” diyor.

Irak’taki hava saldırılarının başlamasının üzerinden bir yıl geçse de, Amerika ve müttefikleri IŞİD’i geriletme konusunda zorlanıyor. Bazı yetkililer zafer kazanmanın yıllar sürebileceği uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG