Erişilebilirlik

IŞİD’le Mücadelede Kürtler İçin Petrol Geliri Önemli


Geçtiğimiz Şubat ayında Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan Şeddadi kentinde bir yıldan beri süren IŞİD hakimiyetini sona erdiren Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri, bölgedeki petrol yataklarını da ele geçirdi.

Şeddadi, zengin petrol ve doğal gaz reservleriyle tanınıyor. Kürtler’in liderlik ettiği Suriye Demokratik Güçleri, Suriye’nin kuzeydoğusunda Şeddadi’nin yanı sıra başka stratejik petrol yataklarının kontrolunu da elinde tutuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren bir Kürt petrol teknisyeni “Sadece yerel halka petrol sağlamakla kalmıyoruz, petrol üretimi de yapıyoruz” dedi.

Uzmanlar, Suriyeli Kürtler’in petrol geliri sayesinde IŞİD’e karşı daha etkin bir mücadele yürüteceğini söylüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın 2012 yılında geri çekildiği petrol zengini kuzey bölgesi, o zamandan beri YPG olarak bilinen Halk Koruma Birlikleri tarafından yönetiliyor. Bölgedeki Kürt halkı, Suriye’nin en büyük petrol yataklarının bulunduğu Rumelian kentindeki petrol üretimini yeniden başlattı.

Suriye’de iç savaş başlamadan önce, Kürt bölgesinden çıkan petrol, Humus ve Banias’taki rafinerinelere gönderiliyordu. Ancak ülkedeki iç savaşla bu durum da değişti. Artık kuzeyden çıkan petrol, daha amatör ve çevreye daha zararlı makinelerle yerel olarak rafine ediliyor.

Petrol rafineri teknisyeni, bölgeden çıkan petrol ve doğal gazı işlemek için makineler tasarladıklarını söylüyor. Suriyeli Kürtler, petrol üretiminden elde ettikleri geliri hem yerel yönetimin ihtiyaçlarını karşılamak, hem de IŞİD’le mücadele eden savaşçıların maaşını ödemek için kullanıyor.

Kürt bölgesinde iktidarda bulunan Demokratik Birlik Partisi (PYD) yetkilisi Nawaf Halil, petrol konusunda artık kimseye muhtaç olmadıklarını söylüyor.

Halil “Daha fazla petrol üretmek ve dışarıya satmak çok iyi olur. Ancak ülkede savaş olması bunu zorlaştırıyor” şeklinde konuşuyor.

Yerel yetkililer, günlük petrol üretiminin 20 bin varile ulaştığını söylüyor.

Mardin’deki Artuklu Üniversitesi’nde ekonomi dersi veren Suriyeli Kürt Musallam Talas, Kürtler’in petrol üretiminden yılda yaklaşık 288 milyon dolar gelir elde ettiğini söylüyor.

Üretim sürecinde başka paydaların da olduğuna dikkat çeken Talas, “Petrol gelirinin nereye gittiğini tahmin etmek zor. Ama büyük kısmının YPG’ye gittiğinden eminim” diyor.

Ancak Kürt yetkililer ülkedeki savaş ortamı yüzünden, petrol ihracatı yapacak durumda olmadıklarını söylüyor.

Buarada yerel medya, özel sektörün Suriye’deki Kürt yönetiminden işlenmiş petrol satın aldığı haberlerine yer verdi. Bu petrolün başka ülkelere gönderilip gönderilmediği ise bilinmiyor.

Uzmanlar, Kürt bölgesinin ekonomik özerklik kazanmasının, Suriye’deki krizin nasıl şekilleneceğine bağlı olduğunu söylüyor.

Talas, Suriye üzerindeki uluslararası yaptırımlar kalkar kalkmaz, Kürt yönetiminin petrol satışlarından daha fazla kar elde edeceğini ve daha istikrarlı bir ekonomik düzene geçiş yapacağını öngörüyor.

Son dönemde Suriyeli Kürtler, Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin yardımıyla IŞİD militanları karşısında önemli başarılar kazandı.

Kürt yetkililer, petrolden sağladıkları gelir sayesinde IŞİD’i geriletmeyi sürdüreceklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG