Erişilebilirlik

IŞİD'le Mücadeleyi Bekleyen Zorluklar


IŞİD'le Mücadelede Koalisyonu Bekleyen Zorluklar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Koalisyon hava saldırıları Suriye’de militan hedeflerini vururken Obama yönetimi IŞİD teröristlerine karşı mücadelede uluslararası desteği güçlendirme çabalarını arttırıyor. Ancak uzmanlar Amerika tarafından oluşturulan uluslararası koalisyonun militanlarla savaş devam ettikçe bazı engellerle karşılaşabileceği görüşünde

Amerika’nın Suriye’deki militanlara karşı yeni bir hava saldırısı daha gerçekleştiğini doğrulamasından hemen sonra Başkan Barack Obama BM Genel Kurulu’nda daha fazla yardım çağrısında bulundu:

“40’ın üzerinde ülke koalisyona katıldı. Bugün tüm dünyayı bu çabaya katılmaya çağırıyorum.”

Ancak uluslararası koalisyon Irak ve Suriye’deki militanları yenilgiye uğratma çabalarında ivme kazanırken “Bundan sonraki adım ne?” sorusu soruluyor.

Orta Doğu Enstitüsü uzmanı Daniel Serwer bu soruyu soranlardan biri:

“Bundan sonraki adım ne? sorusuna yanıt vermeniz gerekir. IŞİD yenildiğinde ne olacak? Kurtarılan toprakları kim yönetecek?”

Serwer, Amerika öncülüğündeki koalisyon bu soruyu yanıtsız bırakırsa onların yerine başkalarının yanıt vereceğini söylüyor:

“Bazı radikallerin çıkıp bu soruyu yanıtlaması şaşırtıcı olmaz. Bu nedenle Amerika’nın bundan sonraki aşamayı düşünmesi çok önemli.”

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Ortadoğu uzmanı Michele Dunne’a göre IŞİD ile mücadelede çıkabilecek bir başka sorun, bazı koalisyon ortakları arasındaki eskiye dayanan gerginliklerin uluslararası ittifakı çatlatma tehlikesi:

“Şu an için görüş ayrılıklarını bir yana bırakmış görünüyorlar. Örneğin Suudi Arabistan ve Katar. Herkes işbirliği yapıyor. Ama bunu uzun vadede korumak kolay olmayacak.”

Dunne’a göre, Obama yönetiminin savaş devam ettiği sürece bu konuya ağırlık vermeye kararlı olduğunu göstermesi büyük önem taşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG