Erişilebilirlik

IŞİD'in Zaaflarından Biri Kobani mi?


IŞİD'in Zaaflarından Biri Kobani mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Uzun süredir devam eden hava saldırıları ve Kürt peşmerge güçlerinin kararlı kara desteğinden sonra IŞİD en önemli hedeflerinde biri olan Kobani’yi kaybetti. Ancak örgüt yenilgiyi kabul etmiyor ve bölgeye daha fazla sayıda savaşçı ve erzak yollamayı sürdürürken Kobani’ye yeniden saldıracağı tehdidinde bulunuyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Jeff Seldin, örgütün Kobani konusundaki inadının örgütün zaaflarıyla ilgili fikir verebileceğini söylüyor.

Aylarca süren çarpışmalardan sonra Kobani’nin büyük bölümü yıkıldı. IŞİD bölgeden çekilirken tehditlerini sürdürdü.

Militanlar geri geleceklerini söylüyor.

IŞİD’in yalnızca Kobani çevresinde 1000’den fazla militan kaybetmesine rağmen bu boş bir tehdit değil. Amerika ve koalisyon güçleri IŞİD mevzilerini vurmayı sürdürüyor ve örgütü geri çekilmeye zorluyor.

Bazılarına göre bu yenilgi grubun zaaflarını da ortaya çıkardı.

Daveed Gartenstein-Ross Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan: “Çok külfetli olmasına rağmen Kobani için kaynak ayırmayı sürdürmesinin nedeni örgütün lideri Ebubekir El Bağdadi. Bağdadi stratejik değeri olmasa da Kobani’yi almak istiyor. Örgüt bu nedenle saldırılarını sürdürüyor.”

Üst düzey askeri yetkiler IŞİD’in deneyimli militanlarını kaybettikçe etkinliğini yitirdiğini söylüyor.

Ancak bazı askeri uzmanlara göre militanları küçümsemek hata olur. Christopher Harmer Savaş Çalışmaları Enstitüsü’nden: “IŞİD bizden çok daha farklı bir stratejik mantık içinde hareket ediyor. Arazi elde etmekten çok ibölge halkını kontrol altına almak istiyor.”

Harmer, IŞİD’in, Fırat Nehri’nden Türkiye ve Irak’a doğru güvenli bölge oluşturarak bu bölgeyi az sayıda militanla kontrol edebilecek hale gelmesi açısından Kobani’nin önemli olduğunu söylüyor: “Bu, IŞİD liderleri için büyük öneme sahip ve hatta vazgeçilmez bir hedef. Eğer böyle bir güvenli alan oluştururlarsa Türkiye tarafından herhangi bir askeri tehditle karşı karşıya kalmayacaklarını düşünüyorlar.”

IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’ye göre bu hedefe ulaşmak için çok sayıda militan feda etmeye değer.

Jerrold Post, “Bağdadi çok dikkatli bir planlamacı. Çok anlaşılabilir bir örgüt yapısı oluşturdu. Fevri davranmıyor, planlı hareket ediyor,” diyor.

Dr. Jerrold Post CIA’in davranış değerlendirme bölümünün kurucusu. Post, Bağdadi’de Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin’e benzer özellikler görüyor: “Kendini herkesten üstün görüyor ve imajına çok önem veriyor. Hedefe ulaşma yolunda uyguladığı şiddet umurunda değil.”

Post’a göre Bağdadi’nin zayıflığı, kendi popülaritesini olduğundan fazla sanması. Ancak Bağdadi’nin şimdiye kadar aldığı kararların örgütün ilerlemesinde etkili olduğu da doğru.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG