Erişilebilirlik

IŞİD’ın Sanal Erişimi Zayıflatıldı mı?


Amerika’nın terör propagandasıyla mücadelede en kıdemli diplomatı, IŞİD’in sanal alemdeki etkisinin azaltıldığını, ancak mesajının halen toplumdan soyutlanmış, öfkeli ve akıl sağlığı yerinde olmayan Müslümanlar’ı etkilemeye devam ettiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Kamu Diplomasisinden Sorumlu Müsteşarı Richard Stengel’in mesajı buna rağmen son haftalarda diğer Amerikalı yetkililerden gelenlere göre daha olumluydu.

“Sanal halifelik de küçülüyor” diyen Stengel, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada IŞİD’in sanal ortamda da geriletildiğine işaret etti.

Stengel, artık IŞİD taraftarı içeriğin 6 katı IŞİD karşıtı içerikle karşılaştıklarına değindi.

Stengel, Amerika’nın terörle mücadele kampanyasını dünya kamuoyu nezdinde yöneten çalışma grubunun başkanı. Bu grup, teknoloji firmaları, Hollywood yapımcıları ve dünya çapındaki barışçıl Müslümanlar gibi farklı grupları bir araya getirerek aşırılık yanlısı propagandayla mücadeleyi amaçlıyor

Stengel, grubun çalışmaları kapsamında terör yanlısı binlerce Twitter hesabının kapandığını, Youtube ve Facebook’un da bu tür materyalleri kaldırmada yoğun çaba gösterdiğini söyledi.

Stengel, bu girişimler başarılı olsa ve IŞİD’in siber platformları küçülse de, teröristlerin propagandasının hala bu mesajları kabullenmeye meyilli kitlelere ulaştığını söyledi.

Amerikalı yetkili, IŞİD’in mesajlarının son derece zekice olduğu ve iyi niyetli genç Müslüman erkek ve kızları teröriste dönüştürdüğünü söylemenin doğru olmadığını belirtti.

Stengel, bu mesajların halihazırda Müslüman dünyasında var olan sıkıntılı ve mutsuz kitlelerde başarılı olduğunu söyledi ve “Bazen yalnızca açık bir kapıyı itmiş oluyorlar” dedi.

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyesi Ed Royce da Kongre’deki oturumda, IŞİD’in siber ortamdaki erişiminin hala güçlü olduğunu söyledi.

Örgütün, internet üzerinde militan toplayan ve propaganda yapan geniş bir ağa sahip olduğunu söyleyen Royce, IŞİD’in popüler medya sitelerini kullandığını ve yalnızca saniyeler içinde küresel bir dinleyici kitlesine eriştiğini söyledi.

FBI Direktör Yardımcısı Michael Steinbach, geçen hafta bir Senato oturumunda IŞİD’in mesajlarının kalitesini ve sayısını arttırdığını söylemişti.

Steinbach, şekli ne olursa olsun, radikalleşme mesajlarının birkaç sene öncesine göre çok daha hızlı yayıldığını söyledi. FBI yetkilisi, en endişe verici olanın da son bir yıl içinde belirledikleri bireylerin ne kadar hızlı bir biçimde harekete geçebilecek duruma gelmeleri olduğunu ifade etti.

Stengel ise, IŞİD’in arazideki kayıplarının siber becerilerini de kısıtladığını dile getirdi.

Müsteşar, askeri alandaki başarılar sayesinde IŞİD’in Irak’taki topraklarının yüzde 40’ının geri alındığını ve bu sayede siber propaganda mesajlarını hazırlayan birçok kişinin de ayıklandığını söyledi.

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Eliot Engel, örgüt üzerindeki baskının sürmesi gerektiğini ifade etti.

Daha önce olmadığı biçimde herkesin küresel olarak bağlı olduğunu söyleyen siyasetçi, bunun büyük avantajlar sağladığını söyledi. Engel “Ama biz bunun iki yönlü olduğunu biliyoruz. Bu inanılmaz fırsatlar çok büyük zarar vermek için de kullanılabiliyor,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG