Erişilebilirlik

IŞİD'in Ardından Şadadi'de Yaşam


Amerika’nın desteklediği Suriyeliler, Şubat ayında ülkenin kuzeydoğusundaki Şadadi kasabasını IŞİD militanlarından geri almayı başardı. Ancak Şadadi’de yaşayanlar, özgürlüklerine kavuştuktan sonra bile hayatın normale dönmekten uzak olduğunu söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Şadadi halkı, IŞİD kontrolu altındayken internet kullanmalarının, uydu televizyonu izlemelerinin yasaklandığını söylüyor. Şadadi sakinleri, IŞİD’in kasabanın yönetimini elinde tuttuğu iki yıl boyunca dış dünyadan tecrit edilmiş.

Bölge halkına göre IŞİD, Şadadi’de yaşayanlarıYPG ve Suriye Hükümeti ile iletişim içinde olmakla suçladı ve ardından da internet erişimini kesti. Örgüt bölge halkını örgütün askeri mevzilerinin fotoğraflarını çekmekle suçladı.

Şadadi halkı ayrıca IŞİD kontrolu sırasında işsizliğin hızla arttığını, kaynak yetersizliği yüzünden kasabada üretilen birçok ürünün artık zor bulunduğunu söylüyor.

Bölge halkının verdiği bilgiye göre birçok kişi açlıktan öldü, işsizlik had safhadaydı, durum çok kötüydü.

Kasaba halkı, IŞİD’in verdiği cezalardan nasibini almış. Halk, alkol tüketen ve sigara içenlerin kırbaçla cezalandırıldığını söylüyor.

Buna göre , sigara içerken görülenler derhal tutuklanıyordu. Sigara yasaktı. İçenler 40 kırbaçla ve 40 gün hapisle cezalandırılıyordu. Hapistekilere hendek kazdırıyorlardı.

Şadadi kasabasında yaşayanların temel ihtiyaçları henüz tam olarak karşılanamıyor. Su sıkıntısı nedeniyle tarım yapılamıyor. Yerel halk, acil yardım için uluslararası topluma çağrıda bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG