Erişilebilirlik

IŞİD’in Afgan Kolu Terör Listesinde


Amerika Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’in Afgan kolu Horasan’ı terör örgütleri listesine resmen ekledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın 219. Maddesi gereği IŞİD-Horasan’ı yabancı terör örgütü listesine aldı. Böylelikle örgüte maddi destek ve kaynak sağlamak ya da teşebbüsünde bulunmak yasaklandı.

Adalet ve Hazine bakanlıklarıyla istişareler sonucu alınan kararda, bu hamlenin terörizm karşıtı faaliyetler için önemli olduğu belirtildi. Dışişleri açıklamasında terör listesi sayesinde örgütlerin ve kişilerin Amerikan finans sistemine girişinin engelleneceği ve hukuki yaptırımların uygulanabileceği cümlelerine yer verildi.

Afganistan ve Pakistan bölgesinde etkili olan Horasan, çoğunlukla eski Taliban üyelerinden oluşuyor. Başlarındaki isim Tehrik-e Taliban’ın lideri Hafız Seyit Han. Örgüt, IŞİD’e bağlılık yeminini 10 Ocak 2015’te internet üzerinden yayınladığı bir video ile duyurmuştu. IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin bağlılık yeminini kabul etmesiyle örgüt IŞİD-H olarak anılmaya başlandı.

O tarihten bu yana IŞİD-H Afganistan'ın doğusunda sivillere ve Afgan güvenlik güçlerine yönelik intihar saldırıları, silahlı saldırılar ve adam kaçırma olayları gerçekleştiriyor. Örgüt, 2015 Mayıs ayında Karaçi’de 45 kişinin öldüğü saldırıları da üstlenmişti.

Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon, geçen ay IŞİD’in 2015’in ikinci yarısı itibariyle güçlendiğini ve faaliyete geçtiğini rapor etmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG