Erişilebilirlik

IŞİD'e Karşı Operasyon Genişliyor mu?


IŞİD'e Karşı Operasyon Genişliyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Bazı Kongre üyeleri IŞİD'e karşı düzenlenen hava saldırılarının genişletilmesini istiyor. Kongre üyeleri, gazeteci James Foley’in başının kesilerek öldürülmesinden sonra, Irak’ın yanısıra Suriye’deki IŞİD militanlarının da hedef alınması için Obama’ya baskı yapıyor

Amerika’da bazı Kongre üyeleri IŞİD militanlarına düzenlenen hava saldırılarının kapsamının genişletilmesini istiyor. Kongre üyeleri, gazeteci James Foley’in başının kesilerek öldürülmesinden sonra, Irak’ın yanı sıra Suriye’deki IŞİD militanlarının da hedef alınması için Obama’ya daha fazla baskı yapıyor.

Gazeteci James Foley’in başının kesilerek öldürülmesi Kongre üyelerinin IŞİD tehdidine karşı bakışını derinden etkiledi. ABC televizyonuna konuşan Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Michael McCaul, IŞİD’in, 11 Eylül saldırılarından bu yana dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehlike olduğunu söyledi:

“Bu sorun son bir yıldır giderek büyüyor. Şimdi de Amerikalı gazetecinin başının kesilerek öldürülmesiyle doruk noktasına ulaştı. Bence bu, tüm Amerikan halkı için dönüm noktası oldu ve herkes IŞİD’in ne olduğunu anladı.”

Amerika’dan ve Avrupa ülkelerinden IŞİD militanlarına katılmak üzere Ortadoğu’ya gidenlerin geri dönebileceklerini hatırlatan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Mike Rogers, NBC televizyonuna şöyle konuştu:

“Bu militanlar Amerika’ya sadece bir uçak yolculuğu kadar uzaklar, bu yüzden çok kaygılıyız.”

Deniz kuvvetlerinden emekli amiral John Allen, Amerika’nın müttefikleriyle işbirliği yaparak bölgesel bir yaklaşım izlemesi gerektiğini söyledi:

“Kapsamlı bir strateji gerekiyor. Sadece barajlara yakın noktalarda IŞİD militanlarını hedef almak yetmez.”

Allen, ABC televizyonuna verdiği demeçte, Suriye’deki IŞİD militanlarının da hedef alınması gerektiğini söyledi.

Başkan Barack Obama, masum sivilleri ve Amerikalı diplomatları korumak için başlattığı saldırıları sınırlı tutuyor. Ancak Obama, Amerikan vatandaşlarının hayatını korumak için gerekeni yapmaktan kaçınmayacağını da söyledi.

Bununla birlikte, bazı Kongre üyeleri de kara harekatı konusunda ihtiyatlı. Demokrat Kongre üyesi Donna Edwards, konunun Eylül ayında yeniden toplanacak olan Kongre’de ele alınması gerektiğini savunuyor:

“Bu konuyu tartışmamız lazım. Son derece önemli bir durum bu. Obama, savaş konusundaki yetkilerini Kongre’ye danışmadan kullanamaz.”

Uzmanlar, Başkan Obama’nın önümüzdeki günlerde hava saldırılarının kapsamını genişletme konusunda bir karara varacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG