Erişilebilirlik

'IŞİD’e Karşı Önemli İlerleme Sağlandı'


'IŞİD’e Karşı Önemli İlerleme Sağlandı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

ABD’nin IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyon özel temsilcisi emekli General John Allen, geçtiğimiz yıl içinde IŞİD terör örgütüne karşı kayda değer ilerleme kaydedildiğini söyledi. Ancak Allen, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. Allen’a göre, sadece siyasi bir çözüm 5 yıldır süren çatışmaları durdurabilir ve Suriyeli mültecilerin çektiği insanlık dramını sona erdirebilir.

ABC Televizyonunda konuşan Allen, bir yıl önce görevi devraldığında, Bağdat’ın, Irak’ta hızla toprak kazanmaya devam eden IŞİD’e karşı dayanabileceğinden emin olmadığını söyledi.

Allen, “Görevi devraldıktan sonraki aylarda, Irak Başbakanı Haydar El Abadi’yle yaptığımız işbirliği ilerleme kaydetmemizde yardımcı oldu. Sünnilere el uzatması, Anbar vilayetine yapmak istediği yatırım planları ve dini lider Ayetullah Ali el Sistani ile olan yakın ilişkisi nedeniyle El Abadi’yi, Irak’ın siyasi geleceği için bir umut olarak görüyoruz. El Abadi, Irak’ın yıllardır içinde bulunduğu ve askeri olarak çözülemeyecek bir sorunu, siyasi olarak çözebilecek altyapıya ve liderlik vasıflarına sahip bir siyasetçi,” diye konuştu.

John Allen, koalisyonun son bir yıl içinde, bir yandan IŞİD’e yabancı savaşçı katılımını kesmek, örgüte aktarılan paranın önüne geçmek ve örgütün sosyal medya üzerinden yaymaya çalıştığı nefret söylemlerini engellemek için seferber olurken bir yandan da çatışmalardan kaçan bölge halkının acılarının azaltılması için çalıştığını söyledi.

Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford da, başka bir televizyon programında, “Suriye halkının yaşadığı insani krizin, IŞİD’in elindeki topraklardan çok, Devlet Başkanı Beşar Esat rejiminin kullandığı varil bombaları ve kimyasal bombalar yüzünden büyük kentlerin boşalması nedeniyle yaşandığını söyledi ve “Suriye halkının yarısı ülke içinde yerlerinden oldu. Nüfusun yarısı da evlerini terk etmek zorunda kaldı,” diye ekledi.

Ford, Obama yönetiminin IŞİD terörüne odaklandığını ve asıl krize neden olan Esat hükümetini gözden kaçırıdığını söyledi: “Esat rejiminin vahşeti IŞİD’in daha fazla adam bulmasına neden oluyor. ABD istihbarat çevreleri, öldürülen radikal teröristlerin yerini IŞİD militanlarının aldığını söylüyor. Bunun nedeni, IŞİD’in Suriye’de sivil halka karşı varil bombaları ve kimyasal silah kullanan Esat rejiminden nefret eden gençleri rahatlıkla saflarına katabilmesi.”

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest geçtiğimiz günlerde, IŞİD’in geçen yıl elinde bulunan toprakların yüzde 30’unu kaybettiğini söyledi. Earnest, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde 17 bin kilometreden fazla toprak kaybettiğini ve Suriye-Türkiye sınır hattının kontrulunun da artık IŞİD’in elinde olmadığını belirtti.

Suriye’deki iç savaşın askeri olarak çözülmesinin imkansız olduğunu söyleyen Obama Yönetiminin Suriye Özel Temsilcisi Allen ise, siyasi çözümün şart olduğunu vurguladı.

Allen görüşlerini şöyle ifade etti: “Suriye’nin Beşar Esat’sız bir siyasi geçiş dönemine ihtiyacı var. Esat, çözümün bir parçası olamaz. Bu nedenle Suriye’deki muhalif unsurlar ve uluslararası ortaklarımızla sürekli görüşerek bu geçiş dönemini oluşturmaya çalışıyoruz. Suriye’deki çatışmayı desteklemek ve genişletmek sadece ülkede yaşanan vahşetin, aynı zamanda bölge halkının ve mültecilerin yaşadığı felaketin artmasına neden olur.”

John Allen, Suriye topraklarını geri alabilecek ve ülkenin ihtiyaç duyduğu siyasi çözümde söz sahibi olacak muhalif unsurları askeri ve siyasi olarak güçlendirmenin önemli olduğunu söyledi.

Emekli general, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Amerika Savunma Bakanlığı, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde Suriye’ye, 200 deniz personeli ve 1500 askerin kalabileceği prefabrik konutlar gönderdiğini açıkladı. Bir yetkiliye göre, Rusya ayrıca Suriye’ye havan topları, kısa menzilli güdümlü füze kontrol cihazları ve bir düzine zırhlı araç da yolladı.

Başkan Obama, geçen hafta Moskova’yı uyardı ve Rusya’nın Suriye’deki askeri rolünün Amerika ve müttefiklerinin Suriye krizine bulmaya çalıştığı siyasi çözüme engel oluşturduğunu bildirdi.

Eski Büyükelçi Ford, Rusya’nın Suriye’ye yaptığı askeri yardımın arttığını, çünkü Esat rejiminin iç savaşı kaybetmeye başladığını söylüyor. John Allen’a göre Amerika, Rusya dahil, herhangi bir ülkenin Suriye sorununun çözümü için vereceği yapıcı desteği kabul etmeye hazır.

Ford, “Ancak Esat rejimini güçlendirerek iç savaşı uzatmaya veya hızlandırmaya neden olacak herhangi bir yardıma karşıyız,” diye konuştu.

IŞİD terör örgütünün Amerika’ya tehdit oluşturduğunu söyleyen Allen, bu tehdidin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Amerika’nın IŞİD’le Mücadele Özel temsilcisi Allen’a göre, bir hava saldırısında, IŞİD’in önde gelen sorumlularından 21 yaşındaki Cüneyt Hüseyin’in öldürülmesi, bu tehdidi azalttı. Cüneyt Hüseyin, sosyal medyayı kullanarak IŞİD’e yabancı savaşçı bulan grubun önemli bir üyesiydi.

Bir yıl içinde Irak’ta daha fazla siyasi istikrar sağlanmasını beklediğini söyleyen Allen, Irak güvenlik güçlerinin IŞİD’den daha fazla toprak geri alacağı ve Iraklı göçmenlerin de ülkelerine geri dönmeye başlayacağı öngörüsünde bulundu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG