Erişilebilirlik

IŞİD’den Kimlik Kartı Uygulaması


IŞİD, kendi kontrolu altındaki topraklarda yaşayanlara kimlik kartları verdiğini açıkladı. Sosyal medyada IŞİD yanlıları tarafından paylaşılan fotoğraflar, kimlik kartlarını gösteriyor

IŞİD yanlısı Twitter hesabı GreatISNation’dan 11 Nisan’da paylaşılan bir fotoğrafta IŞİD'in dağıttığı kimlik kartları görülüyor. Şu anda askıya alınmış olan Twitter hesabında ayrıca IŞİD’in sahteciliği önlemek için kimlik kartlarına elektronik çip taktığı da yazılı.

Fotoğraflarda görülen kimlik kartlarında sahteciliği önlemek için RFID çipi ve hologram olduğu görülüyor. Kimlik kartlarında ayrıca kimlik sahibinin kan grubu da yazılı.

IŞİD’in kontrolu altındaki topraklarda yaşadığını iddia eden bir kadın, İngilizce paylaşımlarda bulunduğu Twitter hesabı Muslimah4Life’da kayın biraderine kimlik kartı verildiğini yazdı. Muslimah4Life hesabından yapılan paylaşımda ‘IŞİD’in kimlik kartı olağanüstü, kayın biraderim kimliğini yeni aldı. Eşim ve ben de kartlarımızı almak için sabırsızlanıyoruz’ yazılı.

Muslimah4Life’ın paylaştığı tweet’lerde IŞİD’in kontrolu altındaki topraklarda yaşayanlara kimlik kartı verdiği iddia edilse de kimileri, kartların IŞİD militanlarına verildiğini söylüyor.

İngiliz Daily Express gazetesi, IŞİD’in kontrolu altındaki Musul’da yaşayan bir insan hakları savunucusunun sözlerine dayanarak verdiği haberde, kimlik kartlarının, son zamanlarda bazı kayıplar veren IŞİD’in kendisi için savaşan militanlara hala güçlü ve dirayetli olduğu imajını verme amacını taşıyan kampanyanın bir parçası olduğunu belirtiyor. Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, gazeteye verdiği demeçte, ‘IŞİD, militanlarına, son günlerde karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşabilecek kapasitede olduklarını söyleyerek moral aşılamak istiyor. Amerika liderliğindeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarını yoğunlaştırması karşısında IŞİD, hala güçlü olduğu mesajını verme peşinde’ şeklinde konuşuyor.

IŞİD, son günlerde Irak güçleri ve İran’ın desteklediği Şii milislerin de yardımıyla Irak’ın Tikrit kentinde büyük kayba uğradı.

IŞİD’in kimlik kartı dağıttığı iddiaları bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı. Ancak kimlik kartı dağıtma girişiminin IŞİD’in bir militan örgüt değil, işleyen bir devlet olduğunu kanıtlama çabasından kaynaklandığı düşünülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG