Erişilebilirlik

IŞİD’den Kaçan Suriyeliler'in Yaşam Mücadelesi


IŞİD’den Kaçan Suriyeliler'in Yaşam Mücadelesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00

Suriyeli Mustafa Muhammed 78 yaşında. Savaşın hayatları yerle bir ettiği vatanından her ne kadar kopmak istemese de, 2014 yılında ülkesini terk etmek zorunda kalmış.

13 çocuğu olduğunu söyleyen Mustafa Muhammed, artık Suriye’de yaşama imkanının kalmadığını, yiyecek ekmek, içecek su bile bulmakta zorlandıklarını anlatarak şartların kendilerini göçe zorladığını belirtti.

Halepli Türkmen olan Muhammed, IŞİD’in yaşadıkları kentlere gelerek insanları katlettiğini, kadınlara tecavüz edildiğini ve kaçmaktan başka çarelerinin kalmadığını anlatıyor.

“Oğlum önce terzilik, sonra garsonluk yaptı”

Karısı, oğlu, gelini ve torunlarıyla 2014 yılında Suriye’den Gaziantep’e geldiklerini belirten Muhammed, bir yıl kaldıkları Gaziantep’te oğlunun iş bulamadığını, bu yüzden de İstanbul’a taşındıklarını anlattı.

İstanbul’a geldikten sonra 33 yaşındaki oğlu Cemil Muhammed’in terzilik yaparak para kazanmaya başladığını ve iyi kötü idare ettiklerini anlatan Mustafa Muhammed, oğlunun işler yavaşladığı için geçici olarak garsonluk yapmaya başladığını söyledi. Bu sırada oğlunun, uzaktan akrabaları olan iki kişiyle tesadüfen karşılaştığını ve konuşmaya başladığını anlatan Muhammed, bu iki kişinin soygunculuk yapmaktan aranan kişiler olduğunu ve o sırada oğlunun bundan habersiz bir şekilde onlarla birlikte olduğu için gözaltına alındığını anlattı. Paraları olmadığı için avukat tutamadıklarını söyleyen Mohammad, oğlunun 20 yıl hüküm giydiğini ve bir yıl 7 aydır da hapiste olduğunu belirtti.

“Evin geçimini sağlayacak tek kişi de hapiste”

Ailenin tek çalışan ferdinin de hapse girmesiyle evlerine hiç para girmediğini söyleyen yaşlı adam, 3 torunu, gelini, gelinin kardeşi ve onun bir çocuğuyla birlikte yaşam mücadelesi verdiği derme çatma bir evde kirayı, faturaları ödeyemediklerini ve marketten veresiye olarak aldığı yiyeceklerle karınlarını doyurduklarını anlattı. Kendi yaşlı olduğu için çalışamadığını, gelinini de her yere çalışmaya gönderemediğini belirten Mustafa Muhammed, çok zor şartlar altında yaşadıklarını belirtti.

Türkiye’de her şeyin çok pahalı olduğunu anlatan Muhammed, “Suriye’de bir kişi çalışarak 10-15 kişiye bakabilirken Türkiye’de 3-4 kişi çalışarak bir aileyi zor geçindirebiliyor” diyor.

“IŞİD zulmünden kaçtık”

Çocuklarını, torunlarını IŞİD’in elinden kurtarmak için Türkiye’ye sığındıklarını belirten Mustafa Muhammed, karşılarında gözü dönmüş kanlı bir terör örgütü olduğunu ve ailesini korumak için vatanlarını terkettiklerini söyledi.

Mustafa Muhammed’in gelini 28 yaşındaki Alem Mustafa da, kocasının hapse girmesiyle birlikte çok sıkıntılar yaşadıklarını anlattı. Çocukları 3 yaşındaki Selva, 6 yaşındaki i Meysa ve 8 yaşındaki Mehdin ile hayata tutunmaya çalışan genç kadın, çaresizlikten çocuklarını okula bile gönderemediğini söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Şu anda çok zor durumdayız. Kocam 1,5 yıldır hapiste olduğu için paramız yok, hiçbir şeyimiz kalmadı. Çocuklarım bu yüzden okula gidemiyorlar, eğitim alamıyorlar. Kiramızı birkaç aydır ödeyemiyoruz. Marketten, etrafımızdaki insanlardan sürekli borç istemek zorunda kalıyoruz.”

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG