Erişilebilirlik

IŞİD Yolcusu Amerikalı Çift Tutuklandı


IŞİD’le mücadele, Amerika öncülüğündeki koalisyon güçleriyle sürerken, Mississippi eyaletinde yeni evli Amerikalı bir çift IŞİD’e katılmak üzere yola çıktıkları gerekçesiyle tutuklandı.

Mississippi’nin Colombus kentindeki Golden Triangle Havaalanı’nda yakalanan 20 yaşındaki Jaeyln Young ve 22 yaşındaki eşi Muhammed Dakhalla’nın yakınlarına balayı için Avrupa’ya gedeceklerini söyledikleri bildirildi. Ancak FBI ajanlarının sosyal medyadaki sahte hesapları aracılığıyla çiftle iletişime geçtiği ve bu sayede önce Amsterdam’a, oradan da Türkiye üzerinden Suriye’ye gitmeyi planladıklarının ortaya çıktığı açıklandı.

Genç çiftin FBI ajanıyla yazışmalarında dikkat çekmemek için İstanbul'a gitmeyeceklerini belirttiği, farklı bir ülkeye uçup oradan otobüsle Suriye'ye geçmeyi planladığı öğrenildi.

Yine FBI ajanı tarafından Muahmmed Dakhalla'ya IŞİD'e nasıl yardım edebileceği sorulduğunda ise genç adamın"Ben bilgisayar, eğitim ve medya konularında iyiyim" şeklinde cevap verdiği, siyah eşi Young’ın ise kimya ve tıp konusunda iyi olduğunu, yaralılara tıbbi yardımda bulunabileceğini söylediği bilgisi verildi. FBI, çiftin sorgularında bütün bu bilgileri ve haklarındaki suçlamaları kabul ettiğini açıkladı.

Amerikalı çift, tutuklu yargılanıyor. Savcılık çiftin kefaletle serbest bırakılarak tutuksuz yargılanmalarını, terör saldırısında bulunmaları tehlikesi olduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Young ve Dakhalla’nın Mississippi eyelet üniversitesi öğrencisi oldukları, Dakhalla’nın Mayıs ayında psikoloji bölümünü bitirdiği, Young’ın da kimya bölümünden mezun olduğu öğrenildi. Young’ın babasının polis olduğu bildiriliyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Dakhalla’nın babası, yerel bir İslam Merkezi’nde imam.

Haklarındaki suçlardan hüküm giydikleri taktirde Young ve Dakhalla çiftine 20’şer yıl hapis cezasıyla 250 bin dolar para cezası verilmesi mümkün. Çiftin daha önce sabıka kaydı bulunmuyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG