Erişilebilirlik

IŞİD ve PKK’ya Operasyonlar: 251 Gözaltı


Türkiye, Suriye’de IŞİD terör örgütüne karşı havadan düzenlediği askeri operasyonun yanısıra ülke içinde 13 ilde bu örgüt ile birlikte PKK’nın hedef alındığı operasyon düzenledi. Başbakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, 251 kişi göz altına alındı.

Suruç’ta 20 Temmuz’da 32 can kaybına neden olan canlı bomba saldırısının ardından saldırının faili Şeyh Abdullah Alagöz’ün IŞİD bağlantısı kesinlik kazanmıştı. Bunun yanısıra PKK kaynaklı 1 asker ile 2 polisin öldürülmesi üzerine Türkiye’de terör ana gündem maddesi oldu. 23 Temmuz günü ise Suriye sınırında Kilis - Elbeyli hattında IŞİD’in açtığı ateş sonucunda, Piyade Astsubay Mehmet Yalçın Nane hayatını kaybetti. Diyarbakır’da ise polise silahlı saldırı yapıldı ve polis memuru Tansu Aydın yaşamını yitirdi.

Son gelişmeler üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Çankaya Köşkü’nde güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantıya, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakanlık Başmüşaviri Hatem Ete, Başbakanlık Dışişleri Başdanışmanı Kemal Ökem, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz katıldı.

Türkiye, Başbakan Davutoğlu’nun başkanlığındaki güvenlik toplantısının ardından önce IŞİD’e karşı askeri hava operasyonu başlatırken eş zamanlı olarak ülke içinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nce terör operasyonu yürüttü.

Başbakanlık’tan terör operasyonuyla ilgili olarak özetle şu açıklama yapıldı:

‘24 Temmuz 2015 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerince DAEŞ terör örgütü, PKK terör örgütü ve iltisaklı yapılanmalar ile diğer marjinal sol örgütlere karşı yapılan çalışmalarda, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda kamu düzenini tehdit eden faaliyetlerde bulunan, vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize karşı silahlı eylem gerçekleştiren ve eylem hazırlığı içinde olduğu değerlendirilen çok sayıda kişiye yönelik eşzamanlı olarak 13 ilde operasyon yapılmıştır. Bu kapsamda şu ana kadar terör örgütlerine mensup toplam 251 kişi gözaltına alınmıştır. Göz altına alınanlar hakkında adli süreç devam etmektedir.’

Açıklamada, Türkiye’nin IŞİD'in yanısıra tüm terör örgütlenmeleriyle mücadele edeceği belirtildi, ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dün olduğu gibi bugün de ayrım yapmaksızın DAEŞ terör örgütü, PKK terör örgütü ve diğer uluslararası terör örgütleri ile çok boyutlu mücadelede kararlıdır. Milletimizin huzuru ve güvenliği için her türlü tedbir alınmaktadır’ denildi.

İstanbul’da operasyonda, 5 bin polisin görevlendirildiği ve 140 ayrı adrese baskın yapıldığı bilgisi basına yansıdı. İstanbul – Bağcılar’da polisle çatışmaya girdiği belirtilen DHKP/C üyesi bir kadının öldürüldüğü de öne sürüldü.

24 Temmuz tarihli Genelkurmay açıklamasında ise "Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerin de aralarında bulunduğu bir grup tarafından, Diyarbakır-Bingöl karayolu, Diyarbakır - Kocaköy İlçesi Gökçe Mahallesi mülki sınırları içerisinde kesilerek dört adet araç yakılmıştır. Söz konusu yol, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarının müdahalesi ile saat 10.20'de yeniden trafiğe açılmış olup, olay bölgesindeki teröristler kaçmıştır" ifadelerine yer verildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG