Erişilebilirlik

IŞİD Türkiye’ye Canlı Bomba Gönderdi


IŞİD’in, NATO tesisleri ile çeşitli diplomatik temsilcliklere karşı eylemler düzenlenmesi için Türkiye’ye altı canlı bomba gönderdiği belirlendi.

Türk istihbarat birimleri, 10 Ekim günü Ankara’da 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan IŞİD bombalı eylem saldırısıyla ilgili çalışmaları yürütürken bulduğu bazı belgelerde yeni eylem planlarını ortaya çıkardı. Sözcü gazetesinin verdiği habere göre, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü çok yönlü bir soruşturma başlattı. Aynı habere göre, canlı bombaların kimler olduklarının belirlenmesiyle ilgili çalışmalarda “Malatyalı” olduğu belirtilen ve “Bıçakçı Salih” diye tanınan Abdülkerim Özalp’ın ismi üzerinde duruluyor. Özalp’ın 25 Nisan günü Suriye’ye girdiği de ifade edildi. İntihar eylemlerinin Ankara ve İstanbul’a odaklanabileceğine dikkat çekilirken, NATO tesisleri ve bazı diplomatik temsilciliklerdeki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Uyuyan hücreler

Habertürk gazetesi ise, yine Türk İstihbaratı’nın, IŞİD’in Musul’da yaptığı bir üst düzeyli bir toplantıya ilişkin bilgileri ele geçirdikten sonra Fransa ve Hollanda’yı uyardığını bildirdi. Buna göre, bu iki ülkede eylem planlayan iki örgüt mensubu Avrupa’daki uyuyan hücreleri harekete geçirme faaliyetini başlattı.

9 kişi yakalandı

Bu arada, Suriye sınırında dokuz IŞİD militanı yakalandı. Militanların 5’i Kilis’in Elbeyli ilçesinde, 4’ü de Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki sınır bölgesinde ele geçirildiği ve adliyeye sevk edildiği ifade edildi.

IŞİD konusunda yeterince önlem almamakla suçlanan Türkiye, son birkaç ay içinde IŞİD ağlarına karşı çok sayıda operasyon düzenledi ve çok sayıda kişiyi de sınırdışı etti. Çok sayıda kişinin de Türkiye’ye girişi yasaklandı.

Üçlü toplantı

Öte yandan, Irak Kürt Bölgesi Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, IŞİD ile mücadele konusunda, bu ay içinde, Erbil, ABD ve Türkiye arasında bir toplantı gerçekleştirilecek. Fuad Hüseyin, IŞİD’e karşı birlikte hareket edileceğini ve Bağdat’ın söz konusu toplantıda yer almayacağını söyledi.

Türkiye’den daha sıkı sınır denetimi isteyen ABD yetkilileri, sık sık, Irak ve Suriye’deki Kürtler’in IŞİD’e karşı mücadelede güvenlilir bir ortak olduğunu ifade ediyorlar.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG