Erişilebilirlik

‘IŞİD Türkiye Üzerinden Kaçakçılık Yapıyor’


ABD'nin Bağımsızlık Günü resepsiyonunda Ankara'daki konutunda açıklama yapan Büyükelçi John Bass
ABD'nin Bağımsızlık Günü resepsiyonunda Ankara'daki konutunda açıklama yapan Büyükelçi John Bass

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, IŞİD’in Türkiye sınırındaki varlığını kullanarak Türkiye üzerinden kaçakçılık yaptığını ve bu şekilde maddi gelir sağladığını savundu. Bass, “Türk hükümetinin yoğun çabalarına rağmen IŞİD, [maddi] kayıplarının bir bölümünü Türkiye’den kaçakçılık yaparak kapatıyor” diye konuştu.

Bass, ayrıca Amerikan yönetiminin bölgede PYD ile ilişkilerini reddetmedi ve “PYD’ye sürekli nasıl bir tavır içinde olmaları gerektiği konusundaki beklentilerimizi hatırlatıyoruz” dedi.

ABD’nin Ulusal Bağımsızlık Günü 4 Temmuz nedeniyle dün akşam Ankara’daki elçilik konutunda resepsiyon daveti verildi. AB Bakanı Volkan Bozkır’ın hükümeti temsilen katıldığı resepsiyonda, ABD ile Türkiye ilişkisi açısından Suriye meselesi gündemdeydi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, basına yalnızca iki soru hakkı tanındığı kısa bir açıklamada bulundu. Türkiye’de Suriye’ye yönelik olası sınır ötesi operasyon gibi askeri senaryoların da konuşulduğu anımsatılan Bass, “Varsayımsal konulara değinmeyeceğim” diyerek sadece Türk-Amerikan ilişkisindeki ortak tutumu tanımladı. Bass, “Türkiye ve ABD’nin, Türkiye sınırının Suriye'nin kuzeybatısı ve merkez kuzey bölgesinde varlık gösteren DAEŞ'e karşı ortak endişeleri var. Diğer birçok ülkeyle olduğu gibi her iki ülkeye yönelik bu tehdit konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Ortak çabalarımız ve koalisyonun diğer üyeleri ile çabalarımız kapsamında hepimize yönelik DAEŞ tehdidi konusunda çalışmalar yürütüyoruz’ dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00

IŞİD örgütünü “DAEŞ” diye adlandırmayı tercih eden Bass’a, Suriye ile Türkiye sınırının artık Kürt yönetimi, yani PYD’nin kontrolüne geçişinden dolayı Ankara’nın endişeleri de hatırlatıldı. Bunun üzerine Bass, şu açıklamayı yaptı:

“Bizim açımızdan çok önemli olan bir şey var. O da Suriye'de sınır bölgesini kim kontrol ediyorsa, birincisi DAEŞ'le mücadele etmeli ve DAEŞ'in o bölgeyi kontrol altına almasını engellemeli. DAEŞ'in sınırdaki varlığı Türk hükümetinin yoğun çabalarına rağmen örgütün [maddi] kayıplarının önemli bir bölümünü Türkiye’den den kaçakçılıkla kapatmasını sağlıyor. Türkler bu konuyu ele almış durumda. İkincisi, demokratik ve birlik halindeki Suriye ilkesine bağlı kalınmalı. Üçüncüsü de o bölgenin vatandaşlarının işlerini kendilerinin yürütmesine ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş kişilerin kendilerini güvende hissettikleri zaman evlerine dönmelerine izin verilmeli. Amerikan yönetimi ve Türkiye'nin bu ilkelere çok tutarlı bir bakışı var. Bu konudaki beklentilerimizi PYD'ye iletmekte çok netiz. Son zamanlarda PYD'nin DAEŞ'i sınırın uzağına püskürttüğü bölgede bunlara bağlı kalması noktasında, bu beklentileri iletmekte çok netiz.”

Bass, sonrasında basın mensuplarına resepsiyona katılımları nedeniyle teşekkür ederek açıklamasını sonlandırdı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG