Erişilebilirlik

IŞİD Toprak Kaybediyor


İş dünyasının ve hükümetlerin karar alma süreçlerini desteklemek için bilgiler ve analizler paylaşan IHS adlı şirketin yayınladığı verilere göre IŞİD geri çekiliyor.

Buna göre IŞİD’e yönelik artan askeri baskı örgütün Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği toprakların yüzde 22’sini kaybetmesine neden oldu. Bu yılın başından bu yana örgüt topraklarının yüzde 8’ini kaybetti.

IHS’ye göre IŞİD militanları artan bir şekilde izole oluyorlar ve sayıları da azalıyor.

IHS’ye göre ayrıca, Suriye’nin kuzeyi ile örgütün merkezi Rakka ve Türk sınırı arasında kalan bölgede Rus ve Amerika öncülüğündeki hava operasyonlarının desteği ile IŞİD militanları geri püskürtüldü. Bu da önemli sınır geçişlerini örgütten kurtardı. IHS, IŞİD’in şimdilerde Türkiye’den malzeme ve örgüt üyesi geçişlerinde Suriye’nin küçük bir alanını kontrol ettiğini belirtiyor.

Geçen yıl Rus hava saldırılarının 30 Eylül’de başlamasıyla alanda önemli değişiklikler oldu.

Irak’ta ise Sünni ve Şii milislerin de desteğiyle Ramadi geri alındı. Irak benzer planı şimdi IŞİD’in elindeki Musul için yapıyor.

Uluslararası kamuoyu IŞİD’e karşı savaşta birlik olunması gerektiği üzerinde duruyor. Bunun içinde Şam rejimi ile muhaliflerin bir barış anlaşmasına varması gerekiyor. Bu süreç Cenevre’deki barış görüşmeleri ile yeniden başlamış durumda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG