Erişilebilirlik

'IŞİD Soykırım Yapıyor'


'IŞİD Soykırım Yapıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, IŞİD Haziran 2014 - Şubat 2015 tarihleri arasında Irak’ta işlediği savaş ve insanlık suçlarının yanısıra soykırım işlemekten de suçlu bulunabilir.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu’nun hazırladığı rapor, IŞİD’in saldırılarına maruz kalan yüzden fazla kişiyle görgü tanıklarının ifadelerine dayanıyor. Birleşmiş Milletler müfettişleri, IŞİD’in işlediği suçların boyutunun ve gaddarlığının inanılmaz olduğunu belirtiyor.

Cinayet, işkence, tecavüz, kölelik, dini baskı ve çocukları asker olarak kullanma IŞİD’in işlediği suçlardan sadece bazıları. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu bunların insanlık ve savaş suçu sayılabileceğini kaydediyor.

Irak’ta rapor için araştırma yapan Suki Nagra, IŞİD militanlarının işlediği suçların son derece organize olduğuna ve ayrım gözetmediğine dikkati çekiyor: “Irak’taki zengin etnik yapı ve dini çeşitlilik ortamı tamamiyle ortadan kalkmış durumda. Özellikle Yezidiler’e karşı işlenen cinayetlerin özel olarak planlandığını ve saldırı sonrasında mağdurların ciddi boyutlarda fiziksel ve ruhsal yaralar aldığını gözlemledik. Bu saldırılar Yezidiler’i yok etmek amacıyla yapıldığı için, IŞİD’in soykırım işlemekten suçlu olduğunu düşünüyoruz.”

Rapor militanların nasıl geniş çaplı, sistematik suçlar işlediğini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Bilinçli şekilde hedef alınıp, katledilen yüzlerce Yezidi erkek ve çocuk raporda örnek gösteriliyor.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, erkekler infaz edildikten sonra kadınlar “savaş ganimeti” olarak tutuluyor, ya köle gibi satılıyor ya da militanlara ‘hediye’ olarak veriliyor. Raporda ayrıca altı yaşındaki kız çocuklarına bile devamlı tecavüz edildiği, bu çocukların cinsel yönden her türlü istismara maruz kaldığı ve satıldığı da anlatılıyor.

Suki Nagra, Birleşmiş Milletler yetkililerinin IŞİD’in elinden kaçan birkaç çocukla görüştüğünü ve bu çocukların ifadelerine dayanarak en az yüzlerce çocuğun militanlar tarafından zorla alıkonulup, eğitildiğini söylüyor: “Sekiz yaşında olan çocuklara bile zorla İslam dini seçtirilmiş, silah kullanma eğitimi verilmiş. IŞİD, yaptığı infazları zorla bu çocuklara izlettirmiş. İzlemek istemeyenler de feci şekilde dövülmüş.”

Nagra, Birleşmiş Milletler uzmanlarının militanlardan birçoğunun yurt dışından gelen yabancılardan oluştuğu sonucuna vardığını belirtiyor. Nagra’ya göre, IŞİD’e katılan yabancı cihatçılar arasında çoğunluğu komşu ülkelerden gelenler oluşturuyor.

Raporu hazırlayan yetkililer Irak Güvenlik Güçleri’nin de insan haklarını ihlal eden suçlar işlediğini gösteren önemli bulgular elde etmiş. Özellikle geçen yaz IŞİD’le mücadele edildiği dönemdeIrak kuvvetleri birçok kişiyi öldürüp, işkence yapmış, kaçırmış ya da yaşadıkları bölgeden göç etmeye zorlamış.

IŞİD’in Irak’ta yaptıklarını olası bir soykırım, insanlık ve savaş suçu olarak değerlendiren rapor, suçlamanın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde ele alınması çağrısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG