Erişilebilirlik

'IŞİD Rehinelerin Mezarlarını Kazmıştı'


ABD Savunma Bakanı Ash Carter
ABD Savunma Bakanı Ash Carter

Amerika’nın önceki gün Irak’ın kuzeyinde Peşmerge birlikleriyle IŞİD’e karşı düzenlediği ortak kara operasyonunda ölen Amerikan askerinin 70 rehinenin kurtarılmasında kilit rol oynadığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, Irak’ta dört yıldan sonra ölen ilk Amerikan askeri olan Başçavuş Joshua Wheeler’ın operasyonun başarısında önemli role sahip olduğunu, operasyonun düzenlenmemesi durumunda rehinelerin birkaç saat içinde idam edilmiş olacaklarını söyledi.

Carter, operasyondan önce rehinelerin mezarlarının kazılmış olduğuna da dikkati çekti.

Havica bölgesinde perşembe sabahı erken saatlerde düzenlenen operasyonda IŞİD’in işlettiği bir hapishane hedef alındı. Pentagon yetkilileri, operasyona 60 Amerikan ve Peşmerge komandosunun katıldığını bildirdi. Carter, IŞİD’in elindeki hapishanenin bir “idam merkezi” olduğunu söyledi. Yetkililer aynı yerde bir gün önce dört rehinenin idam edildiğini de bildirdi.

Pentagon yetkilileri, orijinal planda saldırıyı Kürt güçlerinin başlatması ve Amerikan askerlerinin de geriden izlemesinin öngörüldüğünü, ancak, Peşmerge güçleri IŞİD militanlarının ağır ateşine maruz kalınca müdahale etmek zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Carter, ölen başçavuş Wheeler’ın, bir silah arkadaşıyla birlikte yoğun ateşe rağmen IŞİD savunmasını delen ekibe öncülük ettiğini söyledi.

Operasyonda IŞİD’in elinde rehin tutulan, Irak güvenlik kuvvetlerinin 22 üyesi de kurtarıldı. Rehinelerin hepsinin Erbilli olduğu belirtildi.

IŞİD’le mücadele koalisyonu sözcüsü Albay Steve Warren, Wheeler’la birlikte Peşmerge güçlerinin de kayıp verdiğine dikkati çekti. Operasyonda ayrıca bazı IŞİD militanlarının öldürüldüğü vurgulandı.

Amerika’nın IŞİD’le mücadeledeki askeri rolü daha çok yerde örgüte karşı mücadele eden Kürt ve Irak birliklerine hava operasyonlarıyla destek vermek ve askeri danışmanlıkla kısıtlıydı. Başkan Barack Obama da 2011’de Irak’tan çekildikten sonra Amerikan askerlerinin tekrar bu ülkede muharip görev üstlenmesini istemiyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG