Erişilebilirlik

IŞİD Propagandasında Dikkat Çeken Değişiklik


IŞİD Propagandasında Dikkat Çeken Değişiklik
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

IŞİD tarafından yayınlanan son propaganda videosunda Irak’ın Musul kentindeki bir intihar saldırısının görüntüleri yer alıyor. Londra’daki Uluslararası Radikalleşme Araştırmaları Merkezi Uzmanı Charlie Winter, yıllardır terör gruplarının medya faaliyetleriyle ilgili araştırma yapıyor.

Winter, “Verilen mesajlarda İslami ütopya fikrinden savaş alanına doğru büyük bir kayma olduğunu görüyoruz. Bu video ve buna benzer diğer videolar şunu anlatıyor. Evet IŞİD cephede alan kaybediyor olabilir ama buraları öyle bir savunuyor ki düşmana en ağır bedeli ödetiyor” diye konuşuyor.

IŞİD bölgede en fazla toprağa sahip olduğu dönemde yayınladığı videolarda İslam halifeliği rüyasından bahseden görüntüler kullanıyordu. Bu videolarda daha az çarpışma görüntüsü vardı onun yerine IŞİD denetimindeki topraklardaki yaşam ön plana çıkarılıyordu. Winter'a göre bunun amacı IŞİD'in artık "bulunduğunuz ülkelerde kalın ve oralarda saldırılar yapın" çağrısı vermesi.

IŞİD Ortadoğu’daki merkezi haricinde aralarında Fransa, Almanya ve Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde de saldırılar yaptı. Winter, “Bu sırada İslam halifeliği rüyası geri plana atılırken propaganda da zayıflama başladı” diyor.

IŞİD, ütopik ideolojisini pazarlamaya devam ediyor. “Engeller İnşa Etmek” adlı bu son videoda örgüt Suriye’nin Rakka kentinde verdiğini iddia ettiği kamu hizmetlerini gösteriyor. Ancak Winter'a göre, videolarda artık eski güçlü günlere hüsranla bakan nostaljik bir dil var.

Winter, IŞİD’in aşırı derecede şiddet içeren videolar yayınlamaya devam ettiğine de dikkat çekiyor. Ama yayıncılar artık bu videoları daha seyrek yayınlamayı tercih ediyor. Uzmanlara göre bu durum IŞİD’in medyadaki görünülürlüğünü de azaltıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG