Erişilebilirlik

IŞİD Parasını Rakka’da Topluyor


IŞİD militanları, örgütün milyonlarca dolar tutarındaki nakit parasının Amerikan hava saldırılarında tahrip olması üzerine araçlar dolusu nakit parayı Irak’tan Suriye’deki Rakka kentine naklediyor. Yetkililere göre, koalisyonun hava saldırıları IŞİD’in kasasına büyük darbe indirdi

Amerika Savunma Bakanlığı, son haftalarda çekilen ve koalisyon uçaklarının IŞİD’in Irak’ın Musul ve Nineva kentleri yakınlarındaki nakit depolarının bombalanması görüntülerini içeren kayıtları yayınladı.

Iraklı ve Kürt yetkililer, Amerika’nın Sesi’ne, Musul’daki nakit deposunun 11 Ocak’ta bombalanmasından sonra IŞİD’in elindeki milyonlarca dolarlık nakit parayı Suriye’ye geçirmeye başladığını söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Sözcüsü Giyas Surçi, Amerika’nın Musul’daki depoya yönelik hava saldırısının IŞİD üzerinde şok etkisi yaptığını, saldırıda milyonlarca Amerikan doları ve milyarlarca Irak dinarının yandığını bildirdi.

Surçi, IŞİD’in saldırı sonrasında depoda çalışanları tutukladığını, tutuklananlardan dördünü paranın yeriyle ilgili bilgi sızdırdıkları gerekçesiyle idam ettiğini belirtti.

Surçi’ye göre IŞİD, tüm mali varlığını, başkent ilan ettiği ve daha güvenli gördüğü Suriye’deki Rakka kentine taşıyor.

Giyas Surçi, ”IŞİD şimdi sadece nakit parasını değil, diğer değerli varlıklarını da Musul’dan Rakka’ya naklediyor” dedi.

Para Taşıyan Araçlar

”IŞİD Musul’u uzun süre elinde tutma umudunu yitirmeye başladı” diyen Surçi’ye göre örgüt, Musul’u kısa süre içinde kaybedeceğini biliyor.

Koalisyonun da yardımını alan Kürt ve Irak güçleri, Musul’u IŞİD’den geri almak için saldırı planı hazırlığı içinde. Ancak Amerikan Savunma Bakanlığı’na göre saldırının zamanı henüz açıklık kazanmadı.

Surçi, ”Kuzeydeki Kürt Peşmerge güçleri Musul kent merkezine sadece beş ila on kilometre uzaklıkta. Ramadi ve Tikrit’teki Irak Ordusu da oldukça yakın” diyor.

Yetkililer IŞİD’in nakit kaynaklarını Musul’un güneyindeki ikmal rotasını kullanarak Rakka’ya naklettiğini bildiriyor. El Cezire olarak bilinen çölden geçen yol, IŞİD militanlarının sınırlar arasında sıklıkla kullandıkları bir rota.

IŞİD, Kürt güçlerin 2015 yılı Kasım ayında Irak ve Suriye arasındaki kritik ikmal rotasını kesmesi üzerine Irak ve Suriye arasında militan ve teçhizat nakli sağlamak için Musul’un güneyindeki düz araziden geçen rotaları kullanmaya başlamıştı.

Kürdistan Demokrat Partisi Musul Sorumlusu İsmet Recep, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD’in nakit parasını Musul’dan Rakka’ya sivil araçları kullanarak taşıdığını söylüyor.

İsmet Recep, ”Musul’un güneyinden Rakka’ya uzanan rotada asfalt yok yol. Ancak para nakliyatı yapmak zor bir iş değil” diyor.

Nakit Sıkıntısı Başgösteriyor

Iraklı, Kürt ve Amerikalı yetkililere göre koalisyonun hava saldırıları IŞİD’in kasasına büyük darbe indirdi.

Son aylarda devam eden koalisyon ve Rus hava saldırıları IŞİD’in farklı mali kaynaklarını hedef aldı. Bu kaynaklardan biri de örgüte zamanında büyük kazanç sağlayan petrol kaçakçılığı. Yetkililere göre böylece IŞİD’in günlük masraflarını karşılaması zorlaşıyor.

Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, geçtiğimiz ay, IŞİD’in nakit kaynaklarına yönelik saldırılara yanıt vermesini beklediklerini söyledi. Albay Warren, IŞİD’in nakit parasını küçük miktarlara bölerek farklı noktalarda saklamayı deneyebileceğini ya da parayı başka noktalara daha sık transfer edebileceğini belirtti.

IŞİD’in Musul’daki deposuna Ocak ayında düzenlenen saldırı son derece etkili oldu. Kürt ve Iraklı yetkililere göre örgüt şimdi daha sıkı vergi uygulamalarına gidiyor, para toplamak için sivillere daha büyük para cezaları veriyor.

Irak Parlamentosu eski üyelerinden Kasım Hüseyin Barcis, nakit ödeme yapmaları durumunda bazı sivillerin Musul’u terketmelerine izin verdiğini söyledi. Sivil halkı kalkan olarak kullanan IŞİD, kısa süre öncesine kadar kontrolu altındaki topraklarda yaşayanların bölgeyi terketmesine kesinlikle izin vermiyordu.

Barcis, IŞİD’in Musul’u terketmek isteyenlerden yetişkin başına bin 500 dolar, çocuklardansa bu miktarın yarısı kadar para aldığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG