Erişilebilirlik

‘IŞİD Kendi Silahlarını Geliştiriyor’


Felluce'de ev yapımı silahları ele geçiren Irak birlikleri
Felluce'de ev yapımı silahları ele geçiren Irak birlikleri

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, Irak’ta IŞİD’e karşı savaşan komutanlar; ABD önderliğindeki koalisyon, Rusya ve rejim güçlerinin bombardımanı sonucu, IŞİD’in ağır silahlarının ve mühimmatının yok edildiğini söyledi. Bunun sonucunda da IŞİD, ev yapımı saldırı araçları üretmeye ağırlık verdi.

IŞİD, Haziran 2014’te Musul’u ele geçirdiğinde, Irak hükümet güçleri çekilirken silahlarını da geride bırakmıştı. ABD yapımı binlerce silaha, mühimmata ve askeri araçlara sahip olan IŞİD, bu sayede Irak ve Suriye’de daha fazla ilerlemiş ve yeni silahlara ulaşmıştı.

Ancak IŞİD son 10 ayda, Irak ve Suriye’de büyük ölçekte toprak kaybetti, stratejik bazı kasabaların kontrolünü yitirdi. Toprak kazancı olmayınca da silah ganimeti toplayamadı.

Buna ek oalarak, ABD liderliğindeki koalisyonun IŞİD mevkilerine özellikle silah depolarını hedef alan bombardımanları eklendi. ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ta IŞİD’e ait bir kimyasal silah fabrikasının vurulduğunu duyurdu.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Musul’un kuzeyindeki Kürt gücünün komutanı Jamal Syare de, IŞİD savaşçılarının farklı silahlar kullandığını doğruladı. Syare, “Bu silahlar biber gazı tüplerinden, patlayıcı ile dolu demir borulardan hatta gübreden yapılıyor. IŞİD savaşçıları bu silahları gün geçtikçe daha fazla kullanıyor,” dedi.

Bu el yapımı bombaların menzili beş kilometreyi bulabilse de, hedefini genelde tutturamıyor. Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Peşmerge kuvvetlerinden Taha Rasul da, “IŞİD’in silahları bazen bizi ıskalıyor, bazen yanı başımıza düşüyor. Bazen de geri tepip kendilerini vuruyorlar,” diye konuştu.

Bu silahların, korkunç bir ses ve koku yaydığını söyleyen Rasul, “Teröristler çok zayıfladı ama ‘hala buradayız’ mesajı vermeye çalışıyorlar,” ifadelerini kullandı.

Irak Savaşı’ndan bu yana taktikler gelişti

Kürt komutanlara göre el yapımı bombalar, 2003’te Irak’ın işgaliyle direnişçilerin ABD güçlerine yönelik bir taktiği olarak ortaya çıktı. IŞİD savaşçıları da bu taktikleri dönemin Baas rejiminde görev yapmış liderlerinden öğreniyor.

Jamal Syare, silahların hedeflerini tutturamasa da belli bir uzmanlık gerektiği fikrinde, bu uzmanlık da eski Baas askerlerinde var.

Biber gazi tüpleri ve borulardan yapılan bombaların verdiği zarar az olsa da, IŞİD’in geliştirilmiş patlayıcılarının ölümcül etkileri olabiliyor. Geçen haftalarda 130 ton patlayıcıyı etkisiz hale getirdiklerini anlatan komutan, “IŞİD kaybettiği her bölgeye bu patlayıcılardan yerleştiriyor. Hayvan leşlerinin içine, prizlere, tencerelere, aklınıza gelecek herşeye patlayıcı koyuyorlar. Buzdolabını açtığınızda bile patlama olabilir,” diyor.

Syare, ABD’den ve İngiltere’den askeri uzmanlarla beraber çalışıyor. Amaçları IŞİD’in silahları hakkında bilgisi olmayan Kürt güçlerini eğitmek. IŞİD ise, en olmadık yerlerden saldırılarını sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG