Erişilebilirlik

IŞİD Karşıtı Koalisyonun Temsilcileri Washington’da Toplandı


IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon’a üye 68 ülkenin büyükelçileri ve üst düzey diplomatik temsilcileri, terör örgütünü yenilgiye uğratmak için yürütülen küresel kampanyada gelinen aşamayı gözden geçirmek üzere Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Libya’nın yeni üye olarak Koalisyon’a katılımından ve bu ülkenin Sirte’de başta olmak üzere IŞİD’e karşı sağladığı başarılardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Koalisyon üyeleri ordu, istihbarat ve güvenlik birimleri arasındaki yakın koordinasyonun IŞİD’in küresel ağının önemli ölçüde gerilemesini sağladığını vurguladılar.

Toplantıda üyeler, Irak ve Suriye’de IŞİD’in elindeki bölgelerin geri alınmasına ve geri alındıktan sonra da IŞİD’in yenilgisinin kalıcı olmasını sağlamak için buralara istikrarın getirilmesine dönük çabalara sarsılmaz desteklerini yinelediler.

ABD Başkanı’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, küresel kampanyada gelinen aşamaya dair son bilgileri katılımcılarla paylaştı. McGurk, IŞİD’in Irak ve Suriye’de yenilgiye uğratılması, küresel ağlarının geriletilmesi ve bağlantılı olduğu örgütlerin de yok edilmesi çabasında sağlanan ilerlemeyi ölçmeye yardımcı olacak bazı kilit göstergeleri detaylandırdı.

Bu göstergeler, IŞİD’in elinden kurtarılan bölgeler, örgüte yabancı savaşçıların katılımı, örgütün gelir kaynakları, sınırdaki hareketliliği, lider kadrosunun hedef alınması, propaganda faaliyetleri ve örgüte karşı küresel uyum olarak sıralanırken, McGurk küresel koalisyonun gayretleri sayesinde tüm bu göstergelerde olumlu bir gidişatın görüldüğünü söyledi.

Bununla birlikte McGurk, bugüne kadar sağlanan ivmeyi sürdürülebilir kılmak için IŞİD üzerindeki azami baskının devam ettirilmesini ihtiyacının da altını çizdi. McGurk, insani durumla ilgili de son bilgileri aktardı ve koalisyona Irak ve Suriye’de istikrar çabalarına desteklerinden ötürü teşekkür etti.

McGurk’un detaylandırdığı alanlara ilişkin detaylar, Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ana başlıklarıyla şöyle sıralanıyor:

Toprak: Koalisyonun desteğini alan yerel kara güçleri, IŞİD’in bir zamanlar Irak’ta elinde bulundurduğu yerleşime sahip toprakların yüzde 56’sını, Suriye’de de yüzde 27’sini geri aldı. Bu rakamlar IŞİD’in ‘bölgesel’ başkenti Musul’u özgürleştirmek ve ‘idari’ başkenti Rakka’yı izole etmek için eş zamanlı yürütülen operasyonlarla birlikte artmaya devam ediyor.

Yabancı terörist savaşçılar: Suriye ve Irak’a yabancı terörist savaşçıların geçişinde önemli oranda azalma oldu. Bu rakam, 2014 yılında ayda tahmini bin civarından 2015 yılında 500’e, bugün ise önemsemeyecek kadar düşük bir düzeye düştü. IŞİD’in Irak ve Suriye’deki toplam savaşçılarının sayısı da 2,5 yılı aşkın süredir en düşük seviyeye geriledi. IŞİD saflarını takviye edemiyor ve hala elinde bulundurduğu bölgelerdeki mevzilerini kuvvetlendiremiyor.

Gelir: İstihbarat ve askeri operasyonların birleştirilmesi, IŞİD’in gelir üretme ve operasyonlarını fonlama yeteneğinde çarpıcı bir düşüşün gerçekleşmesini sağladı. Koalisyonun hava saldırıları örgütün petrol ve gaz üretim tesislerini, petrol ve gazı tüketicilere taşıyan kamyonları ve IŞİD’in mali rezervlerini sakladığı nakit depolama tesislerini hedef aldı. Örgütün uluslararası finansal sistem ve dış fonlara erişimi de kesildi. Bu baskı IŞİD’i savaşçılara ödemelerinde kesinti yapmaya ve kontrol etmek istediği nüfusa haraç tarzında ağır vergiler getirmeye zorladı.

Sınır erişimi: IŞİD’in sınırlar boyunca hareket etme ve koalisyon üyelerinin topraklarını tehdit etme yeteneği ciddi ölçüde azaltıldı. Yabancı savaşçıların seyahatleri ve IŞİD’in dış operasyonlarını planlamasında merkez vazifesi gören Menbiç kenti kurtarıldı ve bu sayede çok miktarda istihbarat bilgisine ulaşıldı. Türkiye de IŞİD’in, sınırındaki 98 kilometrelik son kalan şeritten de atılmasına yönelik operasyonları başarıyla yürüttü ve bu sayede örgütün herhangi bir dış uluslararası sınıra erişimi ilk kez kesilmiş oldu. Koalisyon içerisindeki işbirliği ve bilgi akışı da Irak ve Suriye’nin dışındaki ağların da ortadan kaldırılmasını ve terör planlarının sekteye uğramasını sağladı.

Lider kadrosuna verilen zayiat: IŞİD’in liderleri giderek artan bir oranda öldürülüyor ve bu baskının gelecek aylarda da çarpıcı biçimde artırılması niyetleniyor. (IŞİD lideri) Ebu Bekir el Bağdadi’nin dış operasyonlar şefi, savaş, maliye ve propaganda bakanları da dahil yardımcılarının hemen hemen tamamı öldürüldü ve Bağdadi’nin de benzer kaderi paylaşması an meselesi.

Örgütün medya faaliyetleri: Koalisyon, IŞİD’in propaganda faaliyetlerine karşı koymak için dünyanın dört bir tarafında hükümetler ve hükümet dışı ortaklarla birlikte çalışıyor. Ayrıca, örgütün küresel koordinasyon ve özel sektörle işbirliği yoluyla internette faaliyet gösterme yeteneğine de darbe vuruluyor. Twitter son bir yıl içerisinde yaklaşık 400 bin IŞİD bağlantılı hesabı askıya aldı. İnternette IŞİD karşıtı içerikler geçmişe göre bugün daha yaygın ve IŞİD’in eleman toplamada kullandığı ana gerekçe, örgüt toprak kaybettikçe ve liderleri öldürüldükçe inandırıcılığını yitiriyor.

Küresel uyum: IŞİD Irak ve Suriye’de toprak kaybettikçe dünya genelinde bağlantılı olduğu örgütlerin de gücü azalmakta ve IŞİD’in yönetim ağlarıyla bağları kesilmekte. Koalisyon ortakları aralarındaki bilgi paylaşımını çarpıcı biçimde artırırken, sınır güvenliğini geliştirdi, hukuka dayalı rejimleri güçlendirdi, şiddet içeren aşırılıklara karşı koyma stratejilerini onayladı ve terör planları yapan IŞİD mensuplarını yakaladı.”

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Bu barbar düşmana karşı önemli kazanımlar elde etmeye devam ederken, bunun uluslararası işbirliğini gerektiren uzun vadeli bir savaş olacağının da farkındayız. IŞİD her ay çok sayıda intihar bombacısı üretmeye devam ediyor ve elinde bulundurduğu topraklarda ölene kadar savaşmaya kararlı. Koalisyonumuz, Suriye, Irak ve Libya’da sahadaki kahraman savaşçıları takdir ediyor. Dışişleri Bakanlığı’nda bugünkü toplantı, küresel koalisyonumuzun gücünü ve misyon tamamlanana kadar kararlılığımızı sürdürmeye ve tüm çaba hatlarında aktif olmaya devam etmeye yönelik ortak bağlılığımızı yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG