Erişilebilirlik

IŞİD Karşıtı Koalisyonda 'Türkiye' Vurgusu


Marie Harf
Marie Harf

Ankara’nın IŞİD’le mücadelede Başkan Barack Obama’nın stratejisine olası katkısı ve Türkiye’deki temel özgürlükler alanındaki sorunlar, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf’ın dünkü basın toplantısında gündeme getirilen konular arasındaydı.

Önceki gün Ankara’da temaslar yürüten Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın, IŞİD’le mücadele için kurulacak koalisyona “Türkiye’nin de katılımına ihtiyaç duyulduğu” yönündeki sözlerini onaylayan Marie Harf, bu katılımın askeri katkı olmak zorunda olmadığının altını çizdi.

Hagel’ın çok geniş kapsamda kurulacak bir koalisyona ülkeleri dahil etmek istediğinin kaydeden Harf, özellikle de “IŞİD tehdidine en yakından maruz kalan bölge ülkelerin” bunda rol oynaması gerektiğine işaret etti.

Bunun tam askeri bir koalisyon olmadığını belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, IŞİD’in mali kaynaklarının kesilmesi, diplomatik işbirliği yürütülmesi, yabancı savaşçıların örgüte katılımının engellenmesi ve insani yardım çabalarının arttırılması gibi çabaların da bu koalisyonun parçası olduğunu açıkladı.

‘Odaklanılması gereken konu IŞİD’le mücadele’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başkan Obama’yla geçen hafta Galler’deki NATO Zirvesi sırasında yaptığı görüşmeye değinen bir gazeteci, Erdoğan’ın bu görüşmede koalisyon kurulması gerekiyorsa bunun Suriye’de Esat rejimine ­karşı da önlem alacak bir koalisyon olması gerektiğinde ısrar ettiğini hatırlattı. Marie Harf bunun ardından yaptığı açıklamada, liderlerin kendi aralarında yürüttüğü özel ve diplomatik görüşmelerin içeriğinden söz edemeyeceğini belirterek, “Beşar Esat rejiminin zaten meşruluğunu kaybettiği yönünde Başkan Obama’nın geçen ­Pazar bir açıklaması var” dedi. Harf, “Bu koalisyonun kurulmasında asıl odaklandığımız konu, IŞİD karşıtı bir koalisyondur. Bu konuda görüşmeler yürütüyoruz” diye konuştu.

Bu mücadelenin bir parçası olarak Suriye’deki ‘ılımlı muhalefete’ desteğin arttırılacağını kaydeden Harf, Suriye muhalefetinin hem IŞİD’e, hem de Esat güçlerine karşı çarpıştığını söyledi. Marie Harf, bugünkü koşullarda asıl odaklandıkları konunun IŞİD’le mücadele olduğunu yineledi.

‘Türkiye’de barışçı protesto hakkını destekliyoruz’

Türkiye konusu, Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf’ın dünkü basın toplantısında iki konuyla daha gündeme geldi. Gezi protestolarına katılan Beşiktaşlı Çarşı grubunun ‘darbe girişimciliğiyle suçlandığı’ iddianame hatırlatılan Harf, “Haberleri okudum. Elbette biz Türkiye’de ve dünyada barışçı protesto da dahil ifade ve toplanma özgürlüğüne destek veriyoruz” dedi ve Türkiye’den beklentilerinin, “bu temel özgürlüklerin desteklenmesi” olduğunu söyledi.

Marie Harf, ayrıca Türkiye’deki internet yasasıyla ilgili bir soruya yönelik de, “Medya özgürlüğü konusundaki kaygılarını Türk yetkililerle görüşmelerinde düzenli olarak dile getirdiklerini, Türk hükümetine sürekli tüm sosyal medyaya erişim güvencesi verme” çağrısı yaptıklarını kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG