Erişilebilirlik

'IŞİD'e Karşı Savaş Uzun Sürebilir'


'IŞİD'e Karşı Savaş Uzun Sürebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Başkan Barack Obama IŞİD militanlarına karşı savaşı yoğunlaştırırken bunun çabuk bir zafer olmayacağı uyarısında bulundu. Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey de Kongre’de uzun bir savaşa hazır olunması gerektiğini vurguladı

Savunma Bakanı Chuck Hagel’e göre ufukta zor ve uzun bir savaş görünüyor. Ama Hagel ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey Kongre’ye Amerika’nın Suriye ve Irak’ta bazı bölgeleri kontrol eden teröristlere karşı daha çok çaba göstermesi gerektiği uyarısında bulundu:

“Bu mücadele uzun süreli bir çaba gerektiriyor. Kuşaklar boyu sürecek bir sorunla karşı karşıyayız.”

Bu, on yıldan fazla süren savaşlardan yorgun düşen Amerikan halkının kulağına hoş gelmeyen bir mesaj.

Elliot Abrams: “Bu savaş bir on yıl daha sürebilir mi? Bence sürer.”

Eski Başkan George Bush’un güvenlik danışmanı Elliot Abrams bu görüşte. Abrams, İslamcı militanlara karşı Başkan Bush zamanında başlayan savaşın uzun sürebileceğinden kaygılanmakla birlikte iyimser olduğunu, çünkü IŞİD’in zayıf bir yanı olduğunu söylüyor:

“IŞİD’e karşı savaş kazanılabilir çünkü örgüt el-Kaide’nin yapmadığı bir hatayı yaptı. El-Kaide hiçbir zaman büyük toprak parçalarını, büyük kentleri kontrol altına almadı, bir ülke, bir hükümet gibi hareket etmedi. İŞİD ise bunu yapıyor.”

Abrams koalisyon güçlerinin bu yüzden IŞİD’e bir devlet gibi davranacağını, Pakistan ve Afganistan’daki gibi küçük köylere ya da mağaralara saklanmış hedefler yerine büyük hedefleri vuran hava saldırılarıyla daha kolay yenilgiye uğratacağını söylüyor,

Ancak Irak’ı terkettikten üç yıl sonra Amerika’nın Ortadoğu’da askeri mücadeleye yeniden dönme düşüncesi Kongre üyelerini zorluyor.

Amerikan İlerleme Merkezi adlı araştırma kurumunda görevli Lawrence Korb’a göre bu yeni bir durum değil:

“İkinci Dünya Savaşı bittiğinde Amerikalılar’a bundan sonra 50 yıl Soğuk Savaş yaşayacaksınız deseydiniz, “Asla olmaz” derlerdi.”

Yeni bir ankete göre Amerikalılar’ın yüzde 70’i Irak’ta, üçte ikisi de Suriye’de hava saldırılarını destekliyor.

Pentagon bu desteğin Kongre’yi Savunma Bakanlığı’na hızla Suriyeli isyancıları eğitme yetkisi vermeye zorlayacağını umuyor. Böylece Amerika ve müttefikleri militanlara karşı hava saldırıları düzenlerken yerde profesyonel bir kara kuvvetine sahip olacak.

Chuck Hagel: “Eğer yetkiyi şimdi almazsak çok büyük zaman kaybederiz.”

Kongre bu haftasonu tatile girecek. Washington’dan ayrılacak Kongre üyelerini Kasım ayındaki ara seçimlerde bir başka mücadele, koltuklarını koruma mücadelesi bekliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG