Erişilebilirlik

IŞİD'in Şiddete Teşvik Eden Propagandası ABD'yi Kaygılandırıyor


Amerikalı yetkililer, IŞİD’in militan unsurlara gerek duymadan ABD dahil dünya genelinde, insanları şiddet eylemlerine teşvik etme yeteneğine sahip olduğu uyarısında bulunuyor.

İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Alejandro Mayorkas ABD Senato panelinde, yeni bir küresel terör tehditiyle karşı karşıya olduklarını söyledi. “Bizzat teröristlerce düzenlenen saldırılar yerine, yüz yüze tanışılmayan teröristlerden esinlenerek yapılan saldırılar dönemine geçtik” diyen Mayorkas’a göre, IŞİD artık propaganda ve mesaj yoluyla insanları etkiliyor.

Mayorkas ayrıca, “Kendi doğası gereği bu tür saldırıların, istihbarat birimleri tarafından tespit edilmesinin ve kolluk kuvvetleri tarafından saptanmasının daha zor” olduğunu bildirdi.

Senato İç Güvenlik Komisyonu’nun en kıdemli Demokrat Partili üyesi Tom Carper, Mayorkas’ın yaptığı bu değerlendirmeye geçen yıl California eyaletindeki San Bernardino kentininde düzenlenen 14 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını örnek gösterdi

Delaware eyaleti senatörü Carper, “ABD’ye yapılacak bütün girişleri kapatsak da terör saldırıları karşısında güvende olamayız” dedi. Carper, “IŞİD maalesef, Amerikalılar’ı kullanarak Amerika’ya nasıl saldıracağını çok iyi biliyor. Bu yüzden IŞİD, Amerikalıları radikalleştirmek için sosyal medya ve internete bu kadar önem veriyor.” diye sözlerine devam etti.

Carper, IŞİD’in Amerikalılar’ı kendi saflarına çekmek için kullandığı çarpık mesajların insanlara ulaşmasının engellenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Senato’da yapılan oturum, Mısır Hava Yolları’na ait yolcu uçağının Akdeniz’e düşmesinden bir hafta sonra yapıldı. Uçağın düşüş nedeni halen gizemini koruyor. Ancak oturuma katılan milletvekilleri, IŞİD’in dünya genelinde saldırı gerçekleştirme potansiyeli konusundaki derin endişelerini dile getirdi.

“Yeterince hızlı davranılmadığı” konusunda şikayetini dile getiren Cumhuriyetçi Partili Ohio Senatörü Rob Portman, IŞİD’in durdurulabildiğini söylemenin çok zor olduğunu ve aslında çok etkili bir düşmanla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi. Portman ayrıca, IŞİD’in Batı ülkelerinde yaşayan gençleri yaşadıkları ülkelere ve topluma başarıyla yabancılaştırabildiklerinin altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Terörle Mücadele Dairesi koordinatörü Justin Siberell’e göre, yıldırıcı zorluklarla karşı karşıya kalınsa da, aslında durum o kadar da vahim değil.

IŞİD’in yaydığı mesajın çürütüldüğüne inandığını söyleyen Siberell, 2014-15 dönemindeki başarılara dayanarak yaydıkları mesajın, son zamanlarda uğradıkları ciddi kayıplarla önemini yitirdiğinin altını çizdi. Siberell ayrıca, IŞİD’in (Suriye ve Irak’ta) etkin bir yönetim tarzı gösteremediğini de vurguladı.

New Hampshire eyaleti Cumhuriyetçi Partili senatör Kelly Ayotte oturumda, Avrupa vatandaşı teröristlerin Amerika’ya ulaşmasının engellenmesinin güvencesini aradı.

“Paris ve Brüksel saldırılarına katılanların herhangi biri, bizim terör izleme veya uçuşa yasak getirdiklerimiz listesinde bulunuyor mu?” diye soran Ayotte, eğer herhangi bir veri tabanında (ABD listesinde) bu insanlar bulunmuyorsa, bu tür eylemlere meyilli diğer insanların saptanmasının çok daha zor olacağı uyarısında bulundu.

Paris ve Brüksel saldırıları faillerinin listelerinde olup olmadıklarını bilmediğini söyleyen Mayorkas, listede olmaları durumunda ABD’ye girişlerinin önüne geçilebileceğini belirtti. Ancak Mayorkas, terör izleme sistemlerinin geliştirildiğini ve potansiyel eylemcilerin de listeye eklendiğini söyledi.

ABD’ye vizesiz giriş yapan herkesi gözden geçirdiklerini vurgulayan Mayorkas ayrıca, Avrupa’nın herhangi bir ülkesinden ABD’ye seyahatin, Avrupa ülkeleri arasındaki yolculuklardan çok daha zor olduğunun altını çizdi. Mayorkas oturumdaki konuşmasında, ABD’ye uçmadan önceki son kalkış havaalanlarındaki güvenlik protokollerinin olağanüstü sıkı olduğunun altını çizdi.

Her iki partiye üye senatörler, teröre karşı uzun bir savaş beklediklerini söyledi.

Demokrat Partili Tom Carper, “Bu trajedinin (Mısır Hava Yolları) bize, ulusal güvenliğimizi daha uzun bir süre korumamız ve IŞİD’in kendini geliştirdiği gibi bizim de kendimizi geliştirerek yeni taktiklere adapte olmamız gerektiğini hatırlatıyor” dedi.

Komisyon başkanı Wisconsin senatörü Ron Johnson da, “Çözüm çok çok zor. IŞİD’i nihayetinde yenmek biraz zaman alacak” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG