Erişilebilirlik

IŞİD'in 'Savaş Bakanı' Öldürüldü mü?


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Pazar günkü hava saldırılarında, terör örgütü IŞİD'in üst düzey komutanlarından Ömer El Şişani'nin hedef alındığını açıkladı.

Bakanlıktan, saldırının sonuçlarının hala değerlendirildiği açıklaması geldi; ancak IŞİD bağlantılı haber ajansı Amak, Çarşamba günü Şişani'nin öldüğünü duyurdu. Amak, Şişani'nin Şirkat kasabasında, 'hilafetin başkenti' Musul'a yönelik askeri operasyonu önlemeye çalışırken öldürüldüğünü savundu.

Pentagon ise hava saldırısının, daha önce de öldüğü yönünde haberleri çıkan ve Çeçen Ömer olarak da bilinen Şişani, Musul'un güneyinde bir IŞİD toplantısındayken gerçekleştirildiğini teyit etti.

ABD ve koalisyon güçleri Şişani'yi daha önce de çok defa hedef almış, hatta 4 Mart'ta Suriye'nin Şeddadi kasabasına yönelik saldırıda başarıya ulaşıldığı sanılmıştı.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan bakanlık sözcüsü Matthew Allen'da, o dönemde aldıkları istihbaratın, Şişani'nin öldüğü yönünde olduğu ancak sonra ortaya çıkan resmin böyle olmadığını gösterdiğini söyledi. Allen, “Şişani yeniden ortaya çıktığında yine saldırdık” dedi.

Sözcü Peter Cook da, son istihbaratın çok yeni olduğunu açıkladı. Cook, “10 Temmuz'daki saldırı esnasında 16 IŞİD liderinin daha toplantıda bulunduğunu sanıyoruz” diye konuştu.

Önceki iddialar

“Şişani hakkında bugüne kadar 9 defa öldüğü haberleri çıktı” diyen eski istibarat yetkililerinden Patrick Skinner, Şirkat kasabasının Musul için kilit önemde olduğunu ve Şişani'nin taktiksel bir asker olarak orada bulunmasının çok mantıklı olduğunu söylüyor.

Şirkat, Musul'un 100 kilometre güneyinde Kayyara'nın 35 kilometre yakınında. ABD'nin hava desteği verdiği Irak güvenlik güçleri, geçen ay bölgede ilerlemeye başlamış ve geçen hafta Kayyara Hava Üssü'nü geri almayı başarmıştı.

Hafta başında Irak'ı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Ash Carter da, Irak’a 560 asker daha göndereceklerini açıklamıştı. Askerler, Musul harekatına hazırlık için hava üssünün yeniden yapılanmasından sorumlu olacak.

Pentagon yetkilileri Şişani'yi IŞİD'in 'savaş bakanı' olarak tanımlıyor, deneyimli komutanın örgütün lideri Ebu Bekir El-Bağdadi'yle bağlı olduğunu belirtiyordu.

Şişani, Mart 2013'te IŞİD'e bağlı olduğunu ilan etmiş, Rusça konuşan yüzlerce savaşçıyı da saflarına katmıştı. Hızla IŞİD'in kuzey komutanlığına yükselen Şişani, örgütün Şura Konseyi'ne de girmişti. Konsey, IŞİD'in dini öğretilerinin uygulanmasından sorumlu.

Gürcistan vatandaşı

Suriye merkezli big Gürcü vatandaşı olan Şişani, Gürcistan ordusunda istihbarat biriminde görev yapmıştı. Burada, ABD'nin terörle ve ayaklanma ile mücadele taktikleri alanında eğitilmişti. Şişani, IŞİD'in 2014'te Irak'ın Anbar bölgesinde az sayıda savaşçı ile hızla yayılmasının arkasındaki isim olarak biliniyor.

Savunma yetkilileri, Şişani'nin ortadan kaldırılmasının,örgütün Suriye'deki kalesi Rakka ve Musul'da koorde olmasına bir darbe olacağını düşünüyor. Yetkililere göre, örgütün Çeçenistan ve Kafkaslar'dan gelen savaşçıları elinde tutması ve yenilerini silah altına alması zorlaşabilir.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Şişani'nin tutuklandığı ya da öldüğü yönünde bilgi getirene 5 milyon dolarlık ödül verileceğini duyurdu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG