Erişilebilirlik

IŞİD’in Rapçi Alman Militanı Öldürüldü


Suriye’de çözüme ulaşabilmek amacıyla Viyana’da biraraya gelen Batılı ve bölge devletlerinin diplomatik temsilcilerinin zirvesinden çıkacak sonuç merakla beklenirken, ülkede gerek Esat yönetimi, gerek rejim karşıtı binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan iç savaş tüm şiddetiyle sürüyor. Suriye son yıllarda dışarıdan gelen pek çok yabancının çeşitli gruplara katılarak savaştığı bir bölge haline de geldi. İç savaştaki en tehlikeli aktörlerden IŞİD, İslam Devleti adlı terör örgütünün üyelerinin bir bölümünün Almanya’dan gelenlerden oluştuğu biliniyor. Alman güvenlik birimleri söz üç yılda Almanya’dan IŞİD’e katılan ve Suriye ve Irak’ta şeriat devleti kurmak için savaşanların sayısını en az 750 olarak tanımlıyor.

Amerika Savunma Bakanlığı tarafından resmen doğrulanan bir habere göre ise, IŞİD’le birlikte savaşan Alman cihatçılar arasında en tanınan isim olan 'Deso Dogg' lakaplı eski rapçi Denis Cuspert öldü. Almanya’daki Selefi ve terör yanlısı radikal İslamcı çevrelerde büyük etkisi ve IŞİD’e katılmasından sonra yaptığı propaganda çalışmaları ile Almanya’dan başka gençlerin Suriye ve Irak’a gitmesine neden olan Cuspert’in, ABD'nin 16 Ekim'de Rakka yakınlarında düzenlediği bir hava saldırısında ağır yaralandığı ve ardından kan kaybından öldüğü açıklandı.

Berlin’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kreuzberg semtinde Ganalı bir babayla Alman annenin oğlu olarak 1975 yılında doğan Denis Cuspert, 2002 yılında ‘Deso Dogg’ adını alarak rap müziği yapmaya başladı ve kısa zamanda Almanya’nın en popüler rapçilerinden biri oldu. 2007 sonrasında Müslümanlığa geçen ve Berlin’de radikal Selefi grupların kontrolü altındaki Al Nur Camisi’ne gitmeye başlayan Cuspert, 2012 yılında ülkeyi terk ettiğini ve Mısır’a gittiğini duyurdu. Orada önce El Kaide’ye bağlı ‘Global İslamic Media Front’ adlı gruba dahil olan Cuspert, daha sonra yayımladığı bir video mesajında 2013 yılında Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığını bildirdi. Alman güvenlik birimlerinin raporlarına göre, kısa süre içinde IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yakın çevresine girmeyi başaran Cuspert, örgüt içinde Almanya’ya yönelik propagandadan sorumlu konumuna geldi. Abu Talha al-Almani takma adını kullanarak Youtube ve Facebook üzerinden sıklıkla Almanya’daki gençlere yönelik mesajlar yayımlayan Cuspert, son olarak geçen Mayıs ayında Almanya’daki “Uyuyan IŞİD hücrelerine seslenerek, cihat yapmalarını ve Allah yolunda savaşmalarını” tavsiye etti. Alman güvenlik birimlerine göre, Suriye’ye savaşmaya gidenlerin üçte ikisi internet üzerinden yapılan propagandanın etkisinde kalarak radikalleşiyor. Cuspert geçen yıl IŞİD’in Türkiye’deki Alman temsilciliklerine bomba yüklü araçlarla saldırı yapacağını öne sürmüştü.

Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın hazırladığı raporlarda Cuspert IŞİD'in propaganda ve militan toplama mekanizmasında “kilit isimlerden biri” olarak tanımlanıyor ve Almanya’daki genç Müslümanlara ve sonradan İslam’a geçenlere hitap ederek, çok sayıda gencin Suriye'ye ve Irak'a gidip burada cihada katılmasına neden olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar ABD'nin “Küresel terörist” listesinde de bulunan Denis Cuspert’in etkisiz hale getirilmesini, IŞİD’in Almanya’ya yönelik propaganda çalışmaları ve yeni militan devşirmesi açısından büyük bir darbe olarak yorumluyor.

Ağustos 2015 tarihli son sayılara göre, Almanya’dan radikal IŞİD örgütü saflarında savaşmak üzere Irak ve Suriye'ye giden yaklaşık 750 kişiden 100’ü katıldıkları çatışmalarda yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG