Erişilebilirlik

IŞİD’in Pakistan-Türkiye Hattı


Pakistan’ın Mardan kentinde düzenlenen intihar saldırısı sonrasında başlatılan soruşturma çerçevesinde tutuklanan bir IŞİD sempatizanı, örgütün kontrolündeki Suriye topraklarına Türkiye üzerinden militan gönderilmesine yardımcı olduğunu itiraf etti

Pakistan’ın kuzeybatısında bulunan Mardan kentindeki Nüfus Müdürlüğü’ne bugün düzenlenen bir canlı bomba saldırısı, IŞİD’in, “Türkiye üzerinden” Pakistanlı cihatçıları Suriye’ye yolladığını ortaya çıkardı.

22 kişinin ölümüne ve 50 kişinin yaralanmasına neden olan Mardan intihar eylemi, IŞİD ile bağlantılı üç Pakistanlı’nın İstanbul’da yapılan polis baskınlarında tutuklandığı yolundaki haberlerle aynı güne rastladı.

Pakistan yetkilileri, şimdiye kadar, IŞİD’in ülkedeki fiziki varlığını reddetmeleriyle biliniyorlar. Ancak, Pakistan güvenlik güçleri, Mardan’daki saldırıdan sonra başlattıkları soruşturma sonucunda Pencap’da IŞİD’e ait bir eğitim merkezini ortaya çıkardıklarını açıkladılar. IŞİD’in eğitim merkezinde, bomba imalatı için gerekli malzemeler, otomatik silahlar, iletişim cihazları, bilgisayarlar, propaganda CD’leri ve Pakistan’daki askeri tesislerin haritaları ele geçirildi. 13 militan hemen tutuklandı. Tutuklananlar, IŞİD’in “halifelik” ilan eden lideri Ebubekir el Bağdadi’ye bağlı olduklarını itiraf ettiler.

“Dawn” gazetesi, tutuklanan kişilerden birinin IŞİD’in egemen olduğu Suriye topraklarına Türkiye üzerinden militan gönderilmesine yardımcı olduğunu kabul ettiğini haber verdi. Kimliği belirtilmeyen tutuklu, bu yolla, şimdiye kadar dokuz kişinin gönderilmesine destek verdiğini söyledi.

Türk yetkililer ise, üç Pakistanlı’nın yanı sıra bir de İngiliz vatandaşının geçen hafta tutuklandığını açıklamışlardı. Pakistan’da faaliyet gösteren diğer bazı radikal İslamcı gruplar IŞİD’e katıldıklarını daha önce ilan etmişlerdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG