Erişilebilirlik

'IŞİD'in Afganistan'daki Lideri Öldürüldü'


IŞİD’in Afganistan’daki lideri olduğu iddia edilen Hafız Said Han, insansız bir hava aracı tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldü. Saldırının Nangarhar ilinde düzenlendiği bildirildi.

Afganistan istihbaratı cuma günü Açin bölgesinde düzenlenen saldırıda örgütün 30 kadar üyesinin de öldüğünü belirtti.

Afganistan Ulusal Güvenlik Müdürlüğü sözcüsü Hasib Sadiki, Hafız Said Han’ı “DAİŞ’in sözde Horasan Emiri” olarak tanımladı.

Sadiki, Han’la birlikte IŞİD’in üç diğer liderinin daha öldürülmüş olmasının, örgütün faaliyetlerine önemli darbe vuracağını bildirdi. Sözcü, “Örgütün faaliyetlerinde önemli derecede azalma ve aksama bekliyoruz” diye konuştu.

IŞİD’in öldürülen diğer Afgan liderleri arasında Gül Zaman, yardımcısı Cihatyar ve Pakistan Talebanı’nın eski sözcüsü Şehidullah Şehid’in bulunduğunu bildirdi. Öldürülen üç lider de Taleban’dan ayrılarak IŞİD’e katılmıştı.

Amerika Savunma Bakanlığı da 6 ve 7 Temmuz’da bölgede İHA’larla düzenlenen iki saldırı olduğunu doğruladı, ancak kimin öldüğü konusunda bilgi vermedi.

Afganistan istihbarat sözcüsü Sadiki, IŞİD liderini vurmak için neden uluslararası müttefiklerden yardım çağırdıklarına getirdiği açıklamada, bu yardımın verimlilik ve sürat açısından kendi birliklerini kullanmaktan daha yararlı olduğunu savundu. Sadiki ayrıca bunun nokta hedefi saldırısı olmasından dolayı, suçsuz insanların ölme şansının daha az olduğunu iddia etti.

IŞİD’in Nangarhar ilinde önemli miktarda savaşçısı bulunuyor. Geçen ay düzenlenen hava saldırılarında örgütün 20 kadar üyesi hedef alındı.

IŞİD, Irak ve Suriye’de topladığı yerel ve yabancı savaşçılar kadar farklı ülkelerden örgüte bağlılık ilan edenlerle genişleyen bir örgüt. Afganistan’da IŞİD’e katılanların önemli bir kesimi, eski Taleban üyeleri ya da yerel militanlardan oluşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG