Erişilebilirlik

IŞİD İle Mücadele Gerginlik Gölgesinde


IŞİD İle Mücadele Rusya-Türkiye Gerginliği Gölgesinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den IŞİD militanlarına karşı mücadelede işbirliği sözü aldı. Hollande, dün Moskova’da Putin’den önce de Amerikan, Alman, İngiliz ve İtalyan liderlerle benzeri görüşmeler yaptı. Hollande’in IŞİD’e karşı daha geniş kapsamlı bir koalisyon oluşturma planı, Rusya ile Türkiye arasındaki gerginlik nedeniyle daha da karmaşık bir durum oluşturuyor.

Hollande, “Bu düşmanı tanıyoruz, adı Daeş ya da IŞİD. Toprağı, ordusu ve kaynakları var. O yüzden de bu teröristleri vurmak için daha büyük bir koalisyona ihtiyacımız var” diyerek terörizmin medeni dünyanın ortak düşmanı olduğunun altını çizdi.

Rus lider de bu alanda işbirliği sözü verdi. Putin, Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi sonrasında, Ankara’yı IŞİD’le petrol ticareti yaparak bu örgüte mali kaynak sağlamakla suçlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Destek verdiğiniz Esad'la bunları konuşun. Oraya satıyor. Parayı oradan alıyor. Para kaynağı da belli zaten" diyerek bu iddiayı şiddetle reddetti.

Rusya, dün yaptığı açıklamada, uçaklarının Türkiye sınırında konuşlanan Suriyeli isyancıların mevkilerini yerle bir ettiğini açıkladı. Uzman Peter Eltsov, Rus bombardımanının Türkiye’yi rahatsız etmeye devam edeceği görüşünde. Eltsov'a göre bunun nedeni Esad'a karşı mücadele veren Türkmenlerin Rusya tarafından hedef alınması.

Eltsov, Hollande’ın oluşturacağı koalisyonda birlik olmayacağını, çünkü liderlerin hedefi ortak olsa da çıkarlarının farklı olduğunu söylüyor: “Hangi lider için neyin daha önemli olduğunu söylemek güç. Jeopolitik gündem ve iç siyasi dinamikler her biri için farklı. Mesela Putin gibi Erdoğan da iç siyasette milliyetçiliği, seçim ve diğer konularda öne çıkarabiliyor.”

Uzman, Putin'in asıl amacının NATO üyelerini bölmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan Barack Obama da, Salı günü Hollande’la görüşmesi sırasında, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını IŞİD üzerinde yoğunlaştırması halinde daha yapıcı bir rol oynayacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG