Erişilebilirlik

IŞİD’le Mücadele Bütçesinde İki Kat Artış


ABD Başkanı Barack Obama, Ekim ayında başlayacak 2017 mali yılı için yeni federal bütçe planını açıkladı. Ancak, Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Kongre, 4 trilyon doları aşan bütçe planındaki birçok maddeye şimdiden itiraz ediyor.

Gelecek yıl görevini, Kasım ayında seçilecek yeni Başkan’a bırakacak olan Obama, son bütçe planında özellikle Demokrat seçmenlerin tercih edeceği programlar yer alıyor. Aynı şekilde bu programlar, Cumhuriyetçi seçmenlerin tercih etmeyeceği konulardan oluşturuyor.

Obama planını resmen açıklamadan önce, Beyaz Saray’a yakın kaynaklar, 2017 bütçesinde Ortadoğu’da IŞİD’le mücadeleye daha fazla para ayrılacağını, çevre dostu ulaşım projelerine kaynak sağlamak amacıyla ham petrole varil başına 10 dolar ek vergi konulacağını bildirmişti. Obama’nın bütçe planında, kanser tedavisi için yeni araştırma projesi ile düşük gelirli üniversite öğrencileri için daha fazla maddi destek gibi maddeler de yer alıyor.

Obama IŞİD ile mücadele için 7,5 milyar dolar istiyor, bu da geçen yılki bütçeye göre %50’lik bir artışa işaret ediyor. IŞİD bütçesi, 45 binden fazla akıllı bombanın finansmanını da içeriyor.

Obama’nın bütçe teklifi bu haliyle kabul edilirse, geçen yıl 439 milyar dolar seviyesine düşen bütçe açığı yeniden yarım trilyonu aşabilir.

Obama, başkanlık görevine ilk kez seçildiğinde, ülke 1930’lardan bu yana en ağır ekonomik kriz sürecine girmiş ve bütçe açığı 1,4 trilyon doları aşmıştı. Ancak açık 7 yıldır düşüyordu.

Obama’nın ham petrole varil başına 10 dolarlık ek vergi koyma planı, petrol fiyatlarının rekor düzeyde düşük seyrettiği bir döneme denk geliyor.

Obama, “İhraç ve ithal edilen petrole yeni vergi uygulayacağız.

Böylece elde edilen gelirin bir bölümü ulaşım, bir bölümü temel araştırmalar ve gelecekteki enerji kaynakları için gerekli teknolojileri geliştirmek üzere kullanılacak,” dedi. Obama, 10-15 yıl sonra petrol fiyatları arttığında Amerika’nın çok daha güçlü bir konumda olacağını da söyledi.

Yeni petrol vergileri geleneksel olarak Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Kongre tarafından reddediliyor. Obama’nın muhalifleri ayrıca Başkan’ın son kamu harcama planlarını da reddediyor. Muhalifler, ilk yıllarda zengin Amerikalılar için daha fazla vergi ve büyük bankalara yeni vergiler gibi çağrıları da reddetmişlerdi.

Cumhuriyetçiler, 2017 bütçesi hakkında kendilerine bilgi vermesi beklenen Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shaun Donovan’ı Kongre’ye davet etmeyerek sıra dışı bir adım attılar.

Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Tom Price, Cumhuriyetçiler’in, yanlış politikalarda ısrar eden bir bütçe planı üzerinde çalışmak yerine kendi harcama planlarını kaleme alacaklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG