Erişilebilirlik

IŞİD Gözünü Orta Asyalı Gençlere Dikti


IŞİD Gözünü Orta Asyalı Gençlere Dikti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Birleşmiş Milletler, IŞİD ve benzer terör örgütlerine 100’den fazla ülkeden en az 25 bin yabancı cihatçının katıldığını tahmin ediyor. ABD Terörle Mücadele Merkezi’nin verilerine göre, IŞİD Tacikistan ve Kırgızistan’dan yüzlerde cihatçıyı saflarına katarken, Kazakistan’dan da en az bin kişi IŞİD’e katıldı.

Temsilciler Meclisi Üyesi Chris Smith, “Amerika’da eğitim gören Tacikistan terörle mücadele programı başkanının, geçtiğimiz hafta görevini bırakıp IŞİD’e katıldığı haberini aldık,” dedi.

Uzmanlar, Orta Asya ülkelerinde yaşanan yaygın yolsuzluk, adaletsizlik ve insan hakları ihlalleri gibi zorluklara hükümetlerin yolaçtığını söylüyor. İşsizlik ve kötü ekonomik durum, yaygın hoşnutsuzluğu daha da arttıran faktörlerden bazıları. Radikal gruplar da, bu durumdan istifade ederek korumasız gençleri saflarına çekmeye çalışıyor.

Amerika, bölge ülkeleriyle birlikte çalışarak, IŞİD gibi terör örgütlerinin sosyal medya üzerinden yaptığı propagandanın yayılmasını önleyerek, gençlerin sınırları geçip IŞİD’e katılmasını engellemeye çalışıyor.

Dışişleri Bakanlığı Orta Asya’dan sorumlu Bakan Yardımcısı Daniel Rosenblum, “Her ne kadar güvenilir veriler olmasa da, yapılan araştırmalara göre, Orta Asya’dan IŞİD ve benzer terör örgütlerine giden gençler aslında Rusya başta olmak üzere yabancı işçi olarak gittikleri üçüncü ülkelerden örgütlere katılıyor,” dedi.

Uzmanlara göre, sorunun basit bir çözümü bulunmuyor ancak uzun vadeli bir çabayla ekonomik sorunlar çözülerek gençlerin ülkelerinde kalmaları sağlanabilir. Bu durum da onların daha fazla radikalleşmeye yolaçan içine kapanık göçmen toplulukların yaşadığı diğer ülkelere gitmelerini engeller.

Amerika bu doğrultuda yardımlarını sürdürürken, uzmanlar asıl çözümün içeriden gelmesi gerektiğini savunuyor.

George Washington Üniversitesi’NDEN Frank Cilluffo da aynı görüşte:“Bu durumdan doğrudan etkilenenler onlar. Topluluğu en iyi tanıyan ve sorunu en hızlı ve iyi şekilde tespit edip, soruna karşı en iyi çözümü üretebilecekler de onlar.”

Uzmanlara göre, Orta Asya ve diğer bölgelerdeki hükümetlerin insan hakları sicillerini bir an önce iyileştirmesi gerekiyor. Böylelikle bu bölgelerde yaşayan azınlıkların toplumdan yabancılaşmasının önüne geçilmesi mümkün olabilir.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG