Erişilebilirlik

IŞİD Toprak Kaybediyor


Uluslararası koalisyon ve Rusya tarafından sürdürülen yoğun hava saldırılarının önde gelen hedefi olan ve petrol gelirlerinde düşüş yaşayan IŞİD toprak kaybı da yaşadı.

Merkezi Washington yakınlarında bulunan “IHS Jane’s” adlı kuruluşun hazırladığı rapora göre, halifelik ilan eden IŞİD bu yıl topraklarının %14’ünü kaybetti. IŞİD’in egemenliğinden çıkan en önemli yerler olarak, Türkiye-Suriye sınırındaki Tel Abyad ile Irak’taki Tikrit kenti ile Beyci rafinerisi gösterildi. IŞİD, 1 Ocak’tan bu yana başkent ilan ettiği Suriye’nin Rakka kenti ile Irak’ın Musul kenti arasındaki ana yolu da kaybetti.

Palmira ve Ramadi IŞİD’in elinde

Böylece, IŞİD’in hakimiyet alanındaki topraklar yaklaşık 13 bin kilometrekare azaldı ve 78 bin kilometrekareye indi. IHS Jane’s Ortadoğu bölgesi uzmanı Columb Strack’ın hazırladığı rapor Türk basınında da geniş yer buldu.

Ancak, IŞİD 2015 genelinde hakimiyet alanı kaybına uğramasına karşın önemli bazı yerleri de kazandı. Suriye’deki tarihi Palmira kenti ile Irak’ın en büyük vilayeti olan El Anbar’ın başkenti Ramadi IŞİD’in kazanımları arasında yer alıyor.

IŞİD zorlanıyor, Kürtler kazanıyor

Suriyeli Kürtler ise, kontrol ettikleri alanı bu yıl içinde %186 oranında genişletti. Columb Strack, bu durumu “IŞİD’in zorlanmaya başlamasının işareti” olarak değerlendirdi.

Suriye’de en büyük toprak kaybını ise Beşar Esat rejimi yaşadı. Şam yönetimi elindeki toprakların %16’sını yitirdi. Suriye ordusu, son birkaç hafta içinde Rusya’nın da verdiği destekle bazı bölgeleri geri almaya başladı. Suriye ile ilgili uluslararası müzakere masasına oturulmadan önce, Şam’ın mümkün olduğu kadar çok toprağı geri alıp “masada kuvvetli” olmayı amaçladığı ifade ediliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG